Shutterstock

Business Zuivel

Historische dip voor Nederlandse kaasproductie

11 Juni 2020 - Wouter Baan

Middenin de corona-lockdown hebben zuivelproducenten in Nederland veel melk uit de kaasbak gehouden. De kaasproductie is in april gekelderd, terwijl er juist veel meer melkpoeder is geproduceerd. Ook de Britse verwerkers gooiden de melkvalorisatie...

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In april produceerden Nederlandse verwerkers gezamenlijk 69.297 ton, een daling van ruim 10% tegenover dezelfde maand vorig jaar zo blijkt uit cijfers van RVO.nl. De laatste keer dat de kaasproductie door de grens van 70.000 ton zakte, was in februari 2018.

Sinds het loslaten van het quotum in 2015 pakte de kaasproductie ook in februari 2017 nog lager uit. Februari is echter geen representatieve vergelijkingsmaand, aangezien die maand minder verwerkingsdagen telt. Daarbij komt dat de melkproductie in april bijna op het hoogtepunt is, waardoor er logischerwijs grotere volumes zijn te verwerken.

Recordproductie magere melkpoeder
Tegenover de lagere kaasproductie staan fors hogere productiecijfers voor magere melkpoeder. De productie kwam in april uit op 8.485 ton, een stijging van maar liefst 40% ten opzichte van 2019. Nooit eerder werd in een maand tijd zoveel magere melkpoeder geproduceerd. De productie van volle melkpoeder kwam in april uit op 16.209 ton, een toename van 15% vergeleken met een jaar eerder.

Deze toename is logisch, gezien deze fabricaten voor langere tijd zijn op te slaan. Kaas kan weliswaar voor langere tijd gerijpt worden, maar moet op een gegeven moment toch van de plank. Bij een gebrek aan afzet tijdens de lockdown, stonden sommige kaasproducenten dan ook met de rug tegen de muur. Bovendien waren de magere melkpoedervoorraden al krap voordat de coronacrisis de kop op stak. Producenten speelden daarmee op safe.

Kaasprijzen tonen sterk herstel
De verwachting is dat de kaasproductie snel weer toeneemt, gezien de kaasprijzen in de aflopen weken een sterk herstel hebben laten zien. Zo steeg de DCA-notering voor Gouda sinds eind april met maar liefst 30% tot €2.810 per ton in de eerste week van juni. Daarmee is het niveau van voor de crisis nog niet bereikt, maar is al wel veel 'coronaschade' goed gemaakt. Hoewel de melkpoederproductie in april fors hoger uitpakte, staat dit het prijsherstel niet in de weg. 

In het Verenigd Koninkrijk laten de verwerkingscijfers over april ook flinke afwijkingen zien, zo blijkt uit cijfers van Britse statistiekdienst DEFRA. Daar zijn melkverwerkers van vloeibare zuivelproducten (-5%) gevlucht naar cheddar (+8%), magere melkpoeder (+7%) en boter (+5%). 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden