Shutterstock

Inside Melk

Groei van Poolse en Duitse melkaanvoer zwakt af

12 Juni 2020 - Chanti Oussoren

De melkaanvoer in zowel Polen als in Duitsland ligt over de maand april op een vergelijkbaar niveau met met dezelfde maand vorig jaar. Over de eerste 4 maanden van dit jaar lag de melkproductie in beide landen wel hoger dan vorig jaar.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De melkveehouders in Polen hebben over de maand april in totaal 1.050 miljoen ton melk geproduceerd. Vorig jaar lag de productie in de betreffende maand op 1.045 miljoen ton melk Hiermee ligt de melkaanvoer op ongeveer hetzelfde niveau en komt het dit met een plus van 0,4% slechts marginaal hoger uit. De melkaanvoer zit wel 4,2% boven het 5-jarig gemiddelde.

Over de eerste 4 maanden van het jaar ligt de melkproductie gemiddeld 2,6% hoger dan over dezelfde periode vorig jaar, zo blijkt uit de gegevens van Eurostat. Van de geproduceerde melk wordt er 9,4% meer gebruikt voor consumptiemelk en de boterproductie stijgt met 8,5%. De productie van het magere melkpoeder over de eerste 4 maanden van 2020 ligt juist lager dan vorig jaar, die is met 5,8% gedaald

Duitsland
In Duitsland hebben de melkveehouders in april 2.777 miljoen ton melk geproduceerd. Hiermee blijft het niveau ook ongeveer gelijk aan vorig jaar toen de melkaanvoer 2.772 miljoen ton bedroeg. De melkaanvoer ligt daarnaast op ongeveer hetzelfde niveau van het 5-jarig gemiddelde van 2.760 miljoen ton.

Over de eerste 4 maanden van het jaar ligt de melkproductie gemiddeld 1,5% hoger dan over dezelfde periode vorig jaar. De hoeveelheid melk die wordt gebruikt voor consumptie melk is met 1,8% toegenomen en de productie van boter ligt 4,1% hoger.  De productie van het volle melkpoeder is daarentegen juist afgenomen en die ligt 7,6% lager dan vorig jaar.

Europees aandeel
Over 2019 zorgde de Duitse melkaanvoer voor het grootste melkaandeel in Europa. In totaal collecteerde de Duitse melkveehouders 32.442 miljoen ton melk, wat goed was voor 21% van het Europese aandeel. De Nederlandse melkaanvoer bedroeg destijds in totaal 13.788 miljoen ton en droeg voor 9% bij aan de Europese melkcollectie. Net onder Nederland noteert Polen met een aanvoer van 12.175 miljoen ton melk en een aandeel van 8%.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden