Shutterstock

Nieuws Ierland

Ierse melkprijzen bereiken de bodem

15 Juni 2020 - Jorine Cosse

Dat het gras altijd groener is bij de buren, lijkt van toepassing op Ierse melkveehouders. Waar onder andere Franse, Nederlandse en Duitse melkverwerkers de prijs boven de €30 per 100 liter weten te houden, is dat voor de Ieren alleen maar een droom.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Ierse melkprijzen van DairyGold, Glabia en Lakeland blijven namelijk al enkele maanden beneden de €30 per 100 liter. Afgelopen week (11 juni) maakten Glanbia en Lakeland hun melkprijzen voor de productie van mei bekend: beide prijzen blijven stabiel aan de prijs van april.

Melkprijzen
Dat de coronacrisis mede verantwoordelijk is voor de lage melkprijzen moge inmiddels duidelijk zijn. De afzetmarkt is niet zo vanzelfsprekend meer als voor de crisis, waardoor er meer wordt geproduceerd dan geconsumeerd. Tel daar de onzekerheid rondom de situatie bij op en het effect op de melkprijzen wordt duidelijk. Toch lijkt er een klein lichtpuntje aan het einde van de tunnel, aangezien beide melkverwerkers hun prijs niet verder verlaagd hebben ten opzichte van april.

Glanbia houdt een basisprijs aan van €28 per 100 liter voor melk met minstens 3,6% vet en 3,3% eiwit. Daarnaast doet de verwerker een duit in het eigen zakje om de melkveehouders te compenseren voor de droogte die ook Ierland in zijn greep houdt. Glanbia doet €0,20 bij de basisprijs ter compensatie van de weersomstandigheden, waarna het bedrijf de prijs aftopt met een uitbetaling van €0,42 per 100 liter aan alle coöperatieleden voor hun winstaandeel. De totale prijs komt hiermee uit op €28,62 per 100 liter voor de maand mei.

Prijsverschil
Ook Lakeland heeft aangegeven de prijs van april stabiel te houden voor mei. Daarin blijft het verschil tussen de twee Ierse regio's duidelijk zichtbaar. Het eiland 'Ierland' is namelijk opgedeeld in 'Republiek Ierland' en 'Noord-Ierland', twee regio's die niet elkaars beste vrienden zijn, maar wel hetzelfde eiland delen. Binnen Lakeland zit er verschil in de melkprijs van beide regio's. De basisprijs voor melkveehouders in de Republiek Ierland staat op €29 per 100 liter melk, terwijl Noord-Ierse melkveehouders slechts €23 per 100 liter melk betaald krijgen.

Droogte
Net als vele andere landen op de wereld kampt Ierland met droogte. Eerder deze maand werd gewaarschuwd voor mogelijke bosbranden. Het land heeft te maken met één van de droogste voorjaren uit haar geschiedenis. Inmiddels hebben ze, net als in Nederland, geprofiteerd van wat regendruppels her en der. Deze gingen overigens wel gepaard met hevige stormen op sommige plekken en daarbij is de droogte nog verre van opgelost.

Aankomende week wordt het opnieuw warm op het eiland met temperaturen rond de 20 graden. Ondanks de warmte is er ook sprake van mogelijke (hevige) onweersbuien, die gepaard gaan met regen. De buien zijn voor het Ierse platteland welkom, al is het maar afwachten hoeveel regen er uiteindelijk gaat vallen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden