Shutterstock

Inside Voer

Regen zorgt voor wat rust op de voermarkt

16 Juni 2020 - Jorine Cosse

De regen lost misschien niet alles op, maar het weet wel weer wat rust te brengen op de voermarkt. Dat laten de handelaren deze week weten. Waar wat onrust begon op te borrelen rondom de maïsopbrengst en de hoeveelheid gras, lijkt dit inmiddels wat gas terug te nemen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De afgelopen weken zijn de Nederlandse melkveehouders getrakteerd op regenbuien. Hoewel dat lang niet overal voldoende was, heeft het toch wat rust gebracht. We zijn nog maar halverwege juni en inmiddels hebben de buien op de meeste plekken in het land minstens 50 millimeter regen opgeleverd.

Gras en maïs
Vooral de gras- en maïsmarkt profiteert van deze rust. Waar de maïs eerst leek te verdrogen, heeft de regen de veehouders toch weer wat hoop gegeven. De handelaren merken dit, omdat de dringende vraag naar maïs en mogelijk hamstergedrag terugloopt. Dat wil overigens niet zeggen dat vraag een aanbod weer in balans zijn, integendeel. De vraag blijft het aanbod overstijgen, het zorgt er alleen niet voor dat de prijs verder oploopt. Deze blijft stabiel op €70 per ton (franco boerderij).

Ook rondom de grasopbrengsten heeft de regen de veehouders wat positiever gestemd. Handelaren geven wel aan dat het aanbod gras nog altijd echt minimaal is, maar de druk is iets van de ketel. De prijs verandert dan ook niet, dit komt doordat vraag en aanbod (net zoals bij de maïs) nog steeds niet in evenwicht zijn. Voor een ton gras betaalt de veehouder nog steeds €60 en dan gaat het niet om nieuwe eerste of tweede snede gras. Daar kunnen de handelaren nog steeds niet de hand op leggen. Veelal wordt dit door veehouders onderling verkocht.

Onzeker aanbod, lage prijs
Rondom het aanbod van stro ontstaat wel weer wat rumoer, maar de prijs blijft gelijk op €110 per ton. Enkele handelaren halen vanaf volgende week ladingen nieuw stro uit Frankrijk, maar het is nog maar de vraag hoeveel er beschikbaar komt. Er gaan geruchten dat de opbrengst tegen gaat vallen, waardoor de stroprijs zal stijgen, maar dit is nog niet bevestigd. Een prijsstijging blijft normaal rond deze tijd van het jaar uit, dat komt doordat het aanbod verruimd. Nu is de prijs in de afgelopen maanden wel veel lager dan in dezelfde periode vorig jaar, dus een prijsstijging zou op zich niet raar zijn.

De prijs van weidehooi blijft gelijk, maar er is her en der wel sprake van een teruglopend aanbod. Voor nu heeft het dus nog geen effect op de prijs, maar dat kan op de lange termijn wel ontstaan. In vergelijking met vorig jaar is de prijs de afgelopen weken erg laag geweest, net als met stro. Waar de prijs nu al enkele weken stabiel blijft op €180 per ton (franco), noteerde weidehooi in dezelfde week vorig jaar nog €200 per ton en begin vorig jaar zelfs €245 per ton.

Minder aardappelen, meer bierbostel
Het aanbod van aardappelen droogt met de week verder op. De prijs stijgt dan ook naar €40 per ton. Het aanbod van bierbostel neemt daarentegen toe. Dit komt grotendeels door de heropening van de horeca. De prijs laat een daling zien van €0,10 naar €2,65 in het zuiden en €2,80 in het noorden. De gemiddelde prijs komt uit op €2,70. Er wordt dus geen nieuw prijsrecord gevestigd.

Wilt u meer voerprijzen zien, klik dan hier.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden