Shutterstock

Inside Melk

Melkveehouders Australië positiever over toekomst

18 Juni 2020 - Chanti Oussoren

Melkveehouders in Australië hebben meer vertrouwen in de toekomst dan vorig jaar, zo blijkt uit de gegevens van The National Dairy Farmer Survey (NDFS). De verbeterde omstandigheden spelen hierin de voornaamste rol en zijn ook van belang voor de groeiende melkaanvoer.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het sentiment onder melkveehouders is positief veranderd. Naar verluidt was 44% van de melkveehouders positief over de toekomst van de sector, een toename van 10% in vergelijking met vorig jaar. De belangrijkste redenen voor de toename zijn gunstige seizoensmatige omstandigheden, beter beheersbare inputkosten en een relatief hoger melkprijs.

Sentiment over eigen bedrijf
Het percentage boeren dat positief is over de positie van hun eigen bedrijf is sneller gestegen. Vorig jaar bedroeg het percentage 45% maar dit jaar nam dat toe tot 67%.

Van de respondenten verwacht 70% een bedrijfswinst voor het boekjaar 2019-2020. Zelfs 50% verwacht dat de winst hoger uitkomt dan het gemiddelde van de afgelopen 5 jaar. De verwachte winstgevendheid varieert sterk in de verschillende gebieden. In het westen van Victoria verwacht 93% van de respondenten winstgevend te zijn, terwijl in New South Wales slechts 38% winstgevend verwacht te zijn.

Coronacrisis
Omdat de enquête is afgenomen in de periode voor de coronacrisis, vond er in mei een korte aanvullende enquête plaats om de eventuele veranderingen in de periode te kunnen beoordelen. Uit dit onderzoek, uitgevoerd onder een deel van de al behaalde respondenten, bleek dat 30% nog positiever was over de toekomst van de sector en hun eigen bedrijf. Dit is toe te schrijven aan de verbeterende weersomstandigheden.

Het uitbreken van de coronacrisis heeft melkveehouders ook voor uitdagingen gesteld. Ongeveer 20% geeft aan enige mate van impact op hun bedrijf te hebben gehad. De meest voorkomende problemen zijn de toegang tot voorraden en de implementatie van extra hygiëneprotocollen voor het personeel.

Melkaanvoer 
De betere weersomstandigheden en het vertrouwen van de melkveehouders hebben ook de melkaanvoer ten goede gedaan. De nationale melkproductie is in de afgelopen maanden gestegen. Aangezien de seizoensmatige omstandigheden blijven verbeteren, verwacht Dairy Australia voor het seizoen 2020-2021 dat de melkproductie zich tussen de 1% en de 3% verder gaat ontwikkelen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden