Shutterstock

Inside Melk

Nederlandse melkaanvoer toont vreemde afwijking

19 Juni 2020 - Wouter Baan

De Nederlandse melkaanvoer heeft een rare move gemaakt. Nu de productiecijfers over de maand mei bekend zijn, blijkt dat de seizoenpiek in maart al werd bereikt. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De melkproductie kwam vorige maand uit op 1,213 miljoen ton. Historisch gezien worden in de meimaand altijd de grootste volumes gecollecteerd, maar dit jaar viel de productie in maart hoger uit. In die maand bedroeg de aanvoer 1,223 miljoen ton. De dagproductie in mei kwam uit op 39.147 ton, tegenover 39.746 ton in april en laat dus ook een daling zien. 

De daling blijkt ook wanneer we de cijfers vergelijken met voorgaande jaren. De aanvoer in mei lag nog maar 0,55% voor op vorig jaar. In april bedroeg de voorsprong nog 1,6%, terwijl in maart de aanvoer nog 3% boven het niveau van vorig jaar lag. 

Coronacrisis
De rap dalende melkproductie heeft zeer waarschijnlijk met de uitbraak van het coronavirus te maken, waardoor de zuivelprijzen een flinke duik hebben gemaakt. Uit vrees voor lagere melprijzen motiveerde melkveehouders dit waarschijnlijk om minder hard te voeren. Middenin de lockdown was het zelfs nog even twijfelachtig of de verwerking (en daarmee de melkontvangst bij de fabrieken) wel kon doorgaan.

In de VS, Canada en het Verenigd Koninkrijk moest op sommige plekken de melk worden weggespoeld, omdat de afzet van zuivelproducten kwam stil te vallen. Nederlandse verwerkers sloten via de NZO een convenant om elkaar bij problemen te helpen, maar zover heeft het niet hoeven komen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden