Photoagriculture / Shutterstock.com

Inside Melk

Franse melkproductie plust niet, zoals gewenst

22 Juni 2020 - Chanti Oussoren

De melkveehouders in Frankrijk hebben over de maand april de melkproductie van vorig jaar niet overtroffen. De productie komt zelfs 0,6% lager uit, een gewenste uitkomst volgens de Franse branchevereniging. De Italiaanse melkaanvoer is steviger gestagneerd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Franse melkveehouders hebben over de maand april 2.180 miljoen ton melk geproduceerd. Hiermee komt de productie 0,6%  lager uit. Ook noteert de melkaanvoer net onder het 5-jarig gemiddelde van 2.196 miljoen ton.

De melkproductie is in vergelijking met de voorgaande maand harder gedaald dan vorig jaar. Dit jaar zakte de melkaanvoer van maart met 1,9% terug tot het niveau in april. Vorig jaar was de aanvoer in maart ook hoger dan in april maar betrof het verschil slechts 0,6%.

Verlaging gewenst
De afname in melkproductie wordt als positief beoordeeld door de Franse branchevereniging. Dit in verband met de eerder aangeboden steun voor vrijwillige verlaging van de melkproductie in verband met de coronacrisis.

De kosten van de compensatie worden geschat op €15,28 miljoen en komen hoger uit dan het oorspronkelijke bedrag van maximaal €10 miljoen. Volgens Thierry Roquefeuil, voorzitter van CNIEL, zal de branchevereniging haar reserves mobiliseren om ervoor te zorgen dat alle melkveehouders kunnen worden gecompenseerd.

Melkaanvoer Italië
De melkveehouders in Italië hebben in totaal 1.060 miljoen ton melk geproduceerd in april. Dit is een afname van 2,8% in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar.

Aan de coronacrisis is deze daling niet geheel toe te schrijven. De dalende trend startte al in februari toen de melkaanvoer lager uitkwam dan vorig jaar.

Wel loopt de melkaanvoer gelijk aan het 5-jarig gemiddelde van 1.059 miljoen ton, terwijl de melkproductie eerder dit jaar nog het niveau van het 5-jarig gemiddelde wist te overtreffen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden