Shutterstock

Inside Melk

Melkaanvoer VS in het rood, futures schieten omhoog

23 Juni 2020 - Wouter Baan

Amerikaanse melkveehouders hebben gedurende de lockdown de productie behoorlijk teruggeschroefd. De aanvoer duikt in mei zelfs in het rood. De verwachting is wel dat de productie snel weer bijtrekt, gezien de melkprijzen op de termijnmarkt de lucht in schieten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In april liet de productie al een behoorlijke daling zien. De aanvoer lag die maand weliswaar 1,3% boven het niveau van vorig jaar, maar in maart bedroeg de voorsprong nog 3%. In de maand mei heeft de daling doorgezet. De productie laat zelfs een daling zien van 1% tot 8,06 miljoen ton. Dit terwijl het aantal koeien in mei volgens gegevens van het Amerikaans landbouwministerie (USDA) 50.000 hoger uitkwam dan een jaar geleden.

Net als in Nederland heeft ook de Amerikaanse melkproductie in mei niet de gebruikelijke seizoenspiek laten zien. Dit was in maart al het geval, toen de aanvoer uitkwam op 8,3 miljoen ton. De daling correspondeert met de maatregelen die Amerikaanse melkveehouders genomen hebben om de productie te drukken. Zo zijn melkkoeien vervroegd drooggezet, terwijl er ook minder hard is gevoerd. Ook is in mei het aantal koeien met 12.000 stuks teruggebracht tot 8,84 miljoen. Dit ondanks de uitval van slachtcapaciteit in de VS, al zorgde dit vooral bij de varkensslachterijen in het land voor grote problemen.

Termijnmarkt trekt aan
De verwachting is dat de melkproductie de komende maanden weer zal opkrabbelen. Temeer nu de melkprijzen een sterk herstel laten zien. De futures althans in Chicago. De melkprijsnotering (klasse 3) is in korte tijd opgeklommen tot boven $20 per CWT, het hoogste niveau sinds 2014. Omgerekend komt dit neer op meer dan €45 per 100 kilo.

De reden van dit snelle herstel is enigszins mysterieus. Net als in Europa laten ook de Amerikaanse zuivelnoteringen tekenen van herstel zien. Daarbij is president Donald Trump bezig met een opkoopprogramma van zuivelproducten voor de voedselbank. Tegelijkertijd zijn de voorraden, gerapporteerd door het USDA, torenhoog.

Waarschijnlijk gaan de uitbetalingsprijzen reageren op de hogere futures. De eerste tekenen van herstel zijn al zichtbaar. Daarbij worden melkveehouders ook flink gecompenseerd voor de coronaschade die zij geleden hebben, waarmee de economische gevolgen van de crisis mogelijk met een sisser aflopen.  

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden