Agrifoto

Inside Voer

'Gras en aardappelen schaars op voermarkt'

23 Juni 2020 - Jorine Cosse

Sinds het bijhouden van de DCA Indicatieprijzen is er bij enkele producten nooit eerder zoveel stabiliteit in prijs geweest. Vooral de prijs van snijmaïs blijft lang stabiel op hoog niveau. Staat er eindelijk verandering op de planning?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Verandering komt deze week nog niet aan bod. Alle prijzen staan vast en lijken de aankomende weken nog altijd weinig tot niet te gaan bewegen. De prijs van snijmaïs blijft staan op €70 per ton (franco boerderij). Deze prijs is bijna het hoogste niveau sinds de start van de prijs in 2014. Hoewel er hier en daar verhalen de ronde gaan dat de maïsopbrengst dit jaar tegen gaat vallen, loopt het nog niet storm. De maïsvraag is matig, maar wel stabiel.

Voeraardappelen
Een veel genoemde reden voor de rust rondom de maïsvraag is het inslaan van voeraardappelen enkele weken geleden. Aangezien aardappelen ook voor zetmeel en energie zorgen, kunnen ze desnoods een deel van het maïsrantsoen vervangen. Toen de aardappelen vrij kwamen is een groot aantal veehouders op inkoop gegaan. De aardappelprijs was op dat moment laag en het aanbod in overvloed.

Dat is nu wel anders. Inmiddels is er bijna geen aardappel meer te krijgen en ook de prijs is flink veranderd. Een week of 10 geleden noteerde een ton voeraardappelen nog op €30 in de DCA Indicatieprijs. Daarnaast gingen er zelfs partijen voor minder weg. Inmiddels ligt de prijs gemiddeld op €40 per ton, maar €50 of meer komt ook zeker voor, vooral voor gewassen aardappelen.

Gras, bierbostel en weidehooi
Geen prijsveranderingen, wel vraag maar weinig aanbod. Dat is precies hoe de markt zich rondom kuilgras, bierbostel en weidehooi beweegt. Kuilgras is eigenlijk niet te krijgen, aldus de handelaren. En als het wel te krijgen is, is de prijs zo goed als afhankelijk van wat de veehouder er voor geven wil. Dat is over het algemeen meer dan €60 per ton. Toch veranderd de DCA Indicatieprijs deze week niet, puur omdat de handelaren aangeven er eigenlijk geen prijskaartje aan te kunnen hangen.

Ook nieuwe eerste en tweede snedes gras komen niet beschikbaar voor de handel. Veehouders houden het zelf in de kuil om mogelijke voertekorten op te vangen. Die voertekorten lijken een feit met de aanhoudende droogte, ondanks de regen die gevallen is. Als er al wel met gras gehandeld wordt dan zijn dat vaak veehouders onderling.

De bierbostelprijs (per % droge stof) blijft net als de weidehooiprijs gelijk aan vorige week. De bierbostelprijs varieert van €2,65 in het zuiden tot €2,80 in het noorden, met €2,70 gemiddeld. De prijs van weidehooi blijft stabiel op €180 per ton. Voor beide producten geld dat vraag en aanbod in evenwicht is.

Stro en graszaadhooi
Ook de stroprijs blijft stabiel op €110 per ton (franco boerderij), zowel voor tarwe- als gerstestro. Met deze prijs noteert het stro nog altijd laag in vergelijking met de voorgaande twee jaar. In dezelfde week (26) in 2018 betaalde een veehouder nog €160 per ton, zowel voor tarwe- als voor gerstestro.

Voor graszaadhooi geldt net als vorige week dat het uitverkocht is. De prijzen blijven daarom staan op de laatst genoteerde DCA Indicatieprijs.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden