Shutterstock

Inside Voer

Voermarkt opnieuw rustig met stabiele prijzen

30 Juni 2020 - Jorine Cosse

Geen prijzen die oplopen, net zomin als dat ze dalen. De voermarkt blijft deze week opnieuw stabiel zonder prijswijzigingen. Daarnaast meldden de handelaren dat de regen niet alleen voor verlichting bij de gewassen zorgt, maar ook bij de veehouders. De angst rondom een zomer zonder regen is wat bekoeld.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Hoewel er dus geen prijswijzigingen zijn en ook vrijwel overal de vraag en het aanbod in harmonie samenleven, is er wel een onderwerp die op den duur voor opschudding gaat zorgen: Het voerspoor. Nu het toch zover lijkt te zijn dat het voerspoor van het kabinet er door gedrukt gaat worden, begint de markt zich langzaamaan af te vragen wat dit gaat betekenen voor eiwitrijke producten.

Bierbostel
Wat betreft de producten uit de DCA-indicatieprijzen ligt de onzekerheid dan met name bij de prijs, het gebruik en het aanbod van bierbostel. Voor nu verandert er niets, de prijs blijft stabiel op gemiddeld €2,70 per % droge stof. Hierbij wordt nog altijd een range van €2,65 in het zuiden en €2,80 in het noorden gehanteerd. Het aanbod is stabiel, geen uitspringende veranderingen en ook de vraag haakt hier bij aan.

Toch is de toekomst onzeker. Zoals het nu lijkt vallen bijproducten als bierbostel buiten de gedoogde eiwitproducten die, ondanks dat ze niet van eigen land komen, gevoerd mogen worden. Wat gaat dit betekenen voor de bierbostelafzet? Kan dit überhaupt nog gevoerd worden en is het een product waar de veehouder een deel van zijn 35%-niet-van-eigen-land-marge aan wil besteden?

Gras, maïs en stro
Ook de markt rondom kuilgras, snijmaïs en stro is bekoeld. Nu er is regen gevallen en menig veehouder inmiddels de tweede snee van het land heeft kunnen halen is er kans dat de veehouder toch weer richting positieve sferen gaat. Met een gevulde kuil en meer regen op komst is de trieste aanblik van een snikhete, droge zomer toch iets milder geworden. Dit is dan ook terug te zien aan de vraag op de markt.

De vraag naar alle 3 de producten is wat gesetteld. De prijzen stijgen daarom ook niet, maar blijven wel stabiel. Toch is de prijs vaak wel onduidelijk, zoals die van gras. Al enkele weken durven handelaren hier geen vast prijskaartje aan te hangen. Eerste en tweede snedes komen nog niet echt los en de vraag naar oudere kuilen stagneert, mochten deze al beschikbaar komen. Handelaren geven aan partijen tussen de €50 en de €75 per ton te verkopen, daarom houden we de prijs ook deze week op €60 per ton (franco boerderij).

De prijzen van stro en maïs zijn vaak eenduidiger. Voor stro betaald de veehouder gemiddeld €110 per ton, ongeacht of het tarwe- of gerstestro is. De maïsprijs blijft vrij zelfverzekerd op €70 per ton staan, al zitten er wel eens uitschieters richting de €75 per ton bij.

Voeraardappelen en (graszaad)hooi.
Net als vorige week is het aanbod voeraardappelen beperkt. De prijs blijft stabiel op €40 per ton. De vraag is iets gezakt, maar blijft daarom redelijk stabiel aan het geringe aanbod. Daarnaast is ook de prijs van weidehooi stabiel gebleven op €180 per ton. Ook hier is het aanbod niet optimaal, het is dus afwachten tot de eerste lichting nieuw hooi zich aandoet.

Dit geldt ook voor de graszaadhooi-soorten. Zowel Engels raaigras als roodzwenk, rietzwenk en veldbeemd zijn vrijwel niet te krijgen. Wel is er a rietzwenkgraszaad gemaaid.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden