Photoagriculture / Shutterstock.com

Inside Voer

Zorgen over droogte lijken weggespoeld op voermarkt

7 Juli 2020 - Jorine Cosse

Terwijl de meeste veehouders enkele weken geleden nog smeekten om wat hemelwater, mag het nu wel weer rustig droger worden op de meeste plaatsen. Althans, als we het sentiment op de ruwvoermarkt mogen geloven. De regen van de afgelopen weken heeft flink wat zorgen weggenomen, zo lijkt het.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vorige week was het sentiment ook al te voelen, de prijzen bleven gelijk en de grootste angst over een zomer zonder regen was wat bekoeld. Deze week komt dat beeld nog duidelijker terug. Ook nu vinden er geen prijswijzigingen plaats, net zo min als de angst weer aangewakkerd is.

Gras- en stroprijzen
De meeste onzekerheid heerst nog altijd bij het gras, maar deze week ook bij de prijs van stro. Gras is nog altijd lastig te krijgen, veehouders houden het in de kuil om mogelijk opvolgende droge maanden te kunnen compenseren. Daarnaast is de enorme vraag wel wat weggeëbd. De prijs is vrij onduidelijk, maar doorgaans komt het rond de €60 per ton (franco boerderij) uit. Hier kan wat speling in zitten, wat meestal voor een euro of €5 à €10 erboven op zorgt.

Inmiddels is de stroprijs weer op hetzelfde niveau als vorig jaar in dezelfde periode, maar de hoogte die de prijs in het begin van 2019 wist te behalen, is verre van evenaart. Volgens handelaren gaat dat in de komende maanden ook niet meer gebeuren. Voor oud stro betalen veehouders tussen de €100 en €115 per ton (franco boerderij), met als meest doorgaande prijs €110 per ton. De oogst in Frankrijk blijkt flink tegen te vallen, al is het onduidelijk wat dit voor de prijs gaat betekenen. Waar de ene handelaar een stijging verwacht, denkt de ander dat het geen verschil gaat maken.

Beperkte beschikbaarheid
Ook voor maïs en voederaardappelen is er maar een beperkte beschikbaarheid. De meeste maïskuilen die verkocht konden worden zijn al weg, veehouders wachten nu de nieuwe oogst af. De regen heeft voor wat verlichting gezorgd, de maïs is op de meeste plekken zienderogen gegroeid. Mochten er nog kuilen verhandeld worden, dan ligt de prijs nog altijd gemiddeld op €70 per ton.

Het aanbod voeraardappelen kabbelt nog steeds op dezelfde manier voort. Er is weinig beschikbaar, maar hier en daar gaan vrachten weg voor rond de €40 per ton.

Stabiliteit, mogelijk terugloop
De prijs van bierbostel blijft eveneens stabiel op €2,65 (zuid) en €2,80 (noord) per procent droge stof, met een gemiddelde van €2,70. De markt lijkt zich iets te ontwikkelen met een toenemende vraag, maar het aanbod blijft stabiel. Voor nu betekent dit nog niets, maar dat kan in de aankomende weken veranderen, zeker met het oog op het voerspoor. Bierbostel valt namelijk buiten dit beleid en kan gevoerd worden om het eiwitgehalte te corrigeren.

Voor weidehooi blijft de prijs staan op €180 per ton, hier en daar loopt de prijs al iets terug. Waarschijnlijk is er binnenkort nieuwe aanvoer, aangezien het gras goed groeit. Een prijsdaling is dus niet zeker, evenmin als een stijging. Opvallend is wel dat de prijs in de afgelopen 5 jaar flink daalde in dezelfde periode van dit jaar. Zo stabiel als de huidige prijs is het niet eerder geweest.

De prijzen van veldbeemd, rietbeemd en roodzwenk zijn niet gewijzigd, aangezien deze producten (vrijwel) niet beschikbaar zijn. Klik hier voor meer (voer)prijzen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden