Shutterstock

Inside Melk

Eerste Ierse melkprijs weer boven de 30 cent

13 Juli 2020 - Jorine Cosse

De Ierse melkprijzen zijn al maanden laag, vaak ruim onder de 30 cent per liter. Volgens de Ierse belangenbehartiger Irish Creamery Milk Suppliers Association (ICMSA) wordt het tijd dat alle melkprijzen boven de 30 cent uitkomen. Inmiddels heeft de eerste melkverwerker gehoor gegeven aan die oproep. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Hoewel de meeste Ierse melkprijzen over juni nog niet bekend zijn, komt Lakeland Dairies als eerste melkverwerker met de prijs over de brug. Een positief begin zo kan gesteld worden, aangezien Lakeland haar prijs met 1 cent verhoogd naar 30 cent per liter. Hiermee geeft het bedrijf gehoor aan de oproep van de ICMSA. De prijs is exclusief toeslagen en inclusief BTW. Volgens een woordvoerder van Lakeland geeft de huidige markt de mogelijkheid om de melkprijs te laten stijgen voor de 3.200 aangesloten leden-melkveehouders.

Uitbetaalde melkprijs
Volgens de ICMSA willen de Ierse melkveehouders graag de volle melkprijs uitbetaald krijgen en niet aan het einde van het jaar op terugwerkende kracht. Om die reden, en om het feit dat de zuivelmarkt weer aan de beterende hand is, vindt de belangenbehartiger het noodzakelijk dat de minimale melkprijs bij alle coöperaties verhoogd wordt naar minstens 30 cent per liter. De verhoging van Lakeland is dan ook een welkome ontwikkeling.

De lage melkprijzen in Ierland vertalen zich ook in de LTO melkprijsvergelijking. Hier dienen ze vrijwel maandelijks als hekkensluiters met omgerekende prijzen van nog geen €30 per honderd liter, inclusief toeslagen en kortingen. Lakeland komt overigens niet terug in deze vergelijking, enkel Glanbia Ingredients, Kerry Agribusiness en Dairygold worden benoemd.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden