Shutterstock

Analyse Runderslachtingen

Runderslachtingen in juni terug naar gemiddeld

13 Juli 2020 - Jorine Cosse

In de afgelopen maanden werden er flink minder runderen geslacht dan in voorgaande jaren. Inmiddels lijkt dat sentiment te keren, in juni van dit jaar ontmoet het aantal slachtingen het 5-jarig gemiddelde weer, iets dat in 2019 bijna niet voorkwam.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Hoewel het aantal runderslachtingen dus weer wat op lijkt te lopen, geeft het 5-jarig gemiddelde misschien niet het meest reële beeld dat wenselijk is. Dit komt door het fors aantal geslachte dieren begin 2017 naar aanleiding van het net geïntroduceerde fosfaatrechtenstelsel. In 2016, 2018 en 2019 waren de slachtingen namelijk fors minder en liepen de lijnen meer gelijk aan die van afgelopen jaar.


De maand juni liep voor de slachtingen van week 23 tot en met week 26. Het verloop is in vergelijking met de voorgaande 2 jaar gemiddeld. Week 23 introduceert zichzelf met een dal. In totaal zijn er bijna 9500 dieren geslacht. Het dal is waarschijnlijk te verklaren met het Pinksterweekend, met maandag 1 juni als 2e Pinksterdag.

Corona maatregelen
In diezelfde week is er bij de varkensslachtingen duidelijk te zien dat er nog een aantal slachterijen is die niet optimaal draaien zoals onder andere Van Rooi Meat, die de deuren dicht moest houden vanwege het coronavirus. Voor zover bekend zijn er geen runderslachthuizen getroffen door een corona-uitbraak. Toch moesten ook zij zich aan de maatregelen houden, waardoor dit waarschijnlijk wel effect had op de slachtcapaciteit.

Week 24 en 25 zitten beide rond de 11.500 slachtingen, vergeleken met vorig jaar relatief hoog, maar vergeleken met 2018 juist weer laag. Met dit aantal ontmoet het aantal slachtingen wel weer de lijn van het 5-jarig gemiddelde. In week 26 neemt het aantal slachtingen af naar net geen 10.000 runderen. Hiermee wordt de gemiddelde lijn wel weer gevolgd en blijft het aantal geslachte runderen zelfs boven het aantal van 2019.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden