Shutterstock

Inside Melk

Fonterra positiever over melkprijs

17 Juli 2020 - Wouter Baan

De Nieuw-Zeelandse zuivelcoöperatie Fonterra heeft de melkprijsprognose voor seizoen 2020/2021 naar boven toe bijgesteld. Dit dankzij verbeterde afzetmogelijkheden in China.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Een paar weken gelden kwam Fonterra voor het eerst met een melkprijsprognose voor het lopende seizoen, dat in juni van start is gegaan en duurt tot volgend jaar mei. De prognose die toen werd afgegeven, is gisteren met $0,50 NZD verhoogd tot een range van $5,90 tot $6,90 per kilo milk solids (circa 11,5 liter melk). Het middelpunt van de range is voorlopig vastgesteld op $6,40. Vanuit historisch perspectief gezien is dit een gemiddelde melkprijs te noemen.

China weer aan de markt
De positieve bijstelling is te danken aan betere afzetmogelijkheden op de Chinese markt, die voor de zuivelcoöperatie extreem belangrijk is. Na veel vraaguitval aan het begin van dit jaar, als gevolg van de corona-uitbraken, trekt de zuivelconsumptie in China nu weer aan. Dit bleek ook uit de laatste Global Dairy Trade, die de grootste stijging sinds 2016 liet zien. Vooral de prijs van volle melkpoeder steeg hard, wat voor de Nieuw-Zeelanders de belangrijkste zuivelcommodity is.

Tegelijkertijd houdt Fonterra een slag om de arm, gezien de melkaanvoer in Europa en Latijns-Amerika toeneemt en de kans op een tweede besmettingsgolf bovendien reëel is. Dit kan de afzetkansen doen slinken. De leden-melkveehouders wordt daarom opgeroepen om voorzichtig te zijn in de liquiditeitplanning.

Correctie voor melkprijs seizoen 2019/2020
De definitieve melkprijs over het afgelopen seizoen wordt in september, tegelijk met de publicatie van de jaarcijfers van het gebroken boekjaar, kenbaar gemaakt. In tegenstelling tot de hogere prognose voor het lopende seizoen is deze prognose naar beneden bijgesteld. Zo is het middelpunt van de range met $0,05 verlaagd tot $7,15. De reden hiervan zijn ongunstigere wisselkoersen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden