Shutterstock

Inside Melk

Coronacrisis laat Italiaanse melkaanvoer kelderen

20 Juli 2020 - Chanti Oussoren

De melkproductie in Italië heeft de afgelopen maand een flinke daling ondergaan. Over de maand mei is er fors minder melk geproduceerd dan vorig jaar. Ook de Franse melkaanvoer komt lager uit.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Franse melkaanvoer kwam in mei uit op 2.168 miljoen kilo. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar is dit een afname van 2,2%. In april lag de melkproductie nog circa 0,5% hoger. Wanneer de melkproductie vergeleken wordt met het 5-jarig gemiddelde (van 2.127 miljoen kilo) dan wordt er een afname van 1,9% geconstateerd.

De afname in mei is in het licht van de seizoensmatige trend opvallend, omdat de melkproductie normaal gesproken in mei hoger uitkomt dan in april. Door de coronacrisis werden Franse melkveehouders opgeroepen om de productie terug te schroeven en daar is gehoor aan gegeven. Zo werden er premies uitgeloofd voor niet geleverde liters. 

Forse daling in Italië
De Italiaanse melkveehouders produceerden in mei circa 1.01 miljoen kilo melk. In vergelijking met dezelfde maand vorig jaar is de productie met maar liefst 7,4% afgenomen. Ook vergeleken met april heeft er ook een daling plaatsgevonden. Tevens lag de melkaanvoer in mei 3,8% onder het 5-jarig gemiddelde van 1.050 miljoen kilo melk. 

De Italiaanse melkveehouderij concentreert zich in Noord-Italië waar het coronavirus dit voorjaar flink om zich heen greep. De rappe daling in de melkproductie is dan ook 1 op 1 te liëren aan het virus. Net als in Frankrijk werden ook Italiaanse melkveehouders opgeroepen om de voet van het gas te halen en daar is gezien de productiedaling ruimschoots gehoor aan gegeven. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden