Shutterstock

Inside Voer

Voermarkt getekend door uiteenlopende verhalen

21 Juli 2020 - Jorine Cosse

De voermarkt van deze week oogt wat onwennig. Dit kan wijzen op verschillen in sentiment rondom de productopbrengsten, voorspellingen en weersverwachtingen in ons land. Bij een aantal producten ontstaat er een uiteenlopend beeld van prijs, vraag en aanbod. Hoe dat komt? Ook deze week probeerden de handelaren weer een beeld te schetsen van de markt in hun omgeving.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De meest opvallende producten zijn voor week 30 de voeraardappelen, bierbostel en stro. Bij deze producten kwamen verschillen in prijs, aanbod en vraag boven tafel. Waar de bierbostelprijs bij de een stabiel blijft, omdat vraag en aanbod hetzelfde blijven, meldt een ander dat de prijs juist stijgt, doordat de vraag het aanbod overstijgt. Weer een andere handelaar laat de prijs dalen omdat het aanbod wat uitbreidde en de vraag achterbleef.

Bierbostel houdt stand
De gemiddelde prijs blijft voor deze week op €2,70 per procent droge stof staan, met afwijkingen tussen de €2,55 en €2,90 per procent droge stof. In vergelijking met de voorgaande 2 jaren noteert de prijs op dit moment vrij hoog. Dit komt waarschijnlijk grotendeels doordat het aanbod fors is teruggelopen aangezien de coronacrisis ervoor zorgt dat de horeca, festivals en andere grote evenementen niet doorgaan. Daarbij kan de vraag toegenomen zijn doordat bierbostel binnen de toegestane producten uit het voerplan van minister Schouten valt.

Voeraardappelen en stro
Bij de voeraardappelen en het stro is het sentiment wat minder onrustig dan bij bierbostel, maar wel opvallend is de prijsontwikkeling. Voor voeraardappelen geldt namelijk nog steeds dat het totale aanbod dat mogelijk nog vrijkomt onbekend is. Deze week is het huidige aanbod per handelaar verschillend. Waar de een meldt makkelijk aan aardappelen te kunnen komen zegt de ander juist dat er deze week weinig beschikbaar is. Wel zijn de meesten het erover eens dat de prijs licht daalt. Voor deze week noteren we daarom een gemiddelde prijs van €37,50 per ton.

Hoewel het aanbod stro nog altijd voldoende blijkt, heerst er veel onzekerheid rondom de nieuwe oogst. Er gaan al enkele weken geruchten de ronde dat de opbrengst uit Frankrijk en Duitsland wel eens flink tegen kan vallen. Ook het sentiment rondom de Nederlandse oogst is wat wisselvallig. De prijzen blijven ondanks de onzekerheid voor deze week gelijk op €110 per ton voor zowel tarwe- als gerstestro. Er zijn partijen die voor een tientje meer of minder verhandeld worden, afhankelijk van de kwaliteit.

Regen zorgt voor dubbel sentiment
Het wordt met de week duidelijker dat de regen bij veel veehouders voor een stukje rust heeft gezorgd. De enorme vraag naar gras- en maïskuilen is afgenomen en er gaan zelfs geruchten dat de prijzen af gaan nemen. Voor deze weel blijven ze nog stabiel op €60 (gras) en €70 (maïs) per ton franco. Nu een groot deel van de maïs goed bijgetrokken is, door de regen van de afgelopen weken, wachten veehouders nog even met extra voorraad inslaan. Ditzelfde geldt voor gras, nu voor de meesten de derde snede op de planning staat of zelfs al in de kuil zit. De prijs van weidehooi blijft deze week stabiel op €180 per ton.

Aan de andere kant zorgt regen ervoor dat het graszaadhooi waarschijnlijk van mindere kwaliteit is. Dit sentiment komt voort uit de markt rondom het graszaad zelf, dat inmiddels geoogst wordt. Veel hooi blijft lang liggen, omdat buien regelmatig roet in het eten gooien. Het heeft hierdoor niet fijn kunnen drogen. Dit nieuw geoogste graszaadhooi komt nog niet echt op de markt terug. De prijzen blijven daarom onduidelijk en hierdoor stabiel staan.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden