Shutterstock

Business Zuivel

Niet eerder steeg melkprijs in VS zo snel als nu

24 Juli 2020 - Wouter Baan

In de afgelopen maanden zakte de melkproductie in de Verenigde Staten snel terug, als gevolg van de coronacrisis. In mei lag de aanvoer zelfs onder het niveau van vorig jaar, iets wat lange tijd niet was voorgekomen. Het herstel laat echter niet lang op zich wachten, want in juni lag productie alweer voor op vorig jaar. De fors hogere melkprijs is...

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Afgelopen maand produceerden Amerikaanse melkveehouders in de 24 belangrijkste productiestaten 7,89 miljoen ton. Dit is een toename van 0,5% tegenover dezelfde maand in 2019. In mei lag de productie nog een procent achter op vorig jaar. Daardoor vond de  seizoenspiek niet in mei zoals dat gebruikelijk is, maar was die in maart al bereikt. Per saldo lag de Amerikaanse melkaanvoer in het tweede kwartaal een halve procent hoger dan vorig jaar.

Klasse 3-melkprijs fors hoger
Dat Amerikaanse melkveehouder de productie weer opschroeven, is niet verwonderlijk. De melkcollectie-problemen, die door de corona-uitbraken in april opspeelden, zijn immers weer verleden tijd. Daarbij prikkelt de aantrekkende melkprijs. In de achterliggende maanden ging deze hard onderuit, maar in juni volgde een sterk herstel. De klasse 3-melkprijs (bestemd voor de kaasproductie) lag in juni op $21,04 per CWT, omgerekend komt dit neer op zo'n €41 per 100 kilo. Ten opzichte van mei steeg de uitbetaling met 73%. Een recordstijging. Ook de andere melkprijzen (klasse 2 en 4) stegen, maar aanzienlijk minder hard.

De ongekend snelle opleving van de melkprijs komt door de recordhoge kaasprijs in Chicago. Deze steeg tussen april en midden juli met meer dan 150% tot meer dan $6.000 per ton, daarna zakte de prijs iets terug. De stijging is een combinatie van een lagere kaasproductie dit voorjaar en beduidend meer retailvraag. De kaasvoorraden zijn daarom aanzienlijk teruggelopen, maar waren medio juni (642.000 ton) nog altijd hoger dan in de voorbije jaren. De snelle stijging van de kaasprijs roept dan ook vraagtekens op en houdt waarschijnlijk ook verband met het voedsel-opkoopprogramma van president Trump.

Record exportvolumes in mei
Ook de kaasexport geeft een steuntje in de rug, al is het geëxporteerde volume ten opzichte van de productie klein. In mei steeg het volume tot het op 1 na beste niveau ooit: 35.000 ton. Dit dankzij sterke vraag op de Aziatische afzetmarkten zoals Japan, China en Zuid-Korea waar Europa ook actief is. Ook de melkpoederexport in mei pakte fors hoger uit. De export van magere melkpoeder (inclusief non-fat dry milk) steeg tot een recordvolume van 79.000 ton, een kwart meer dan mei vorig jaar. In totaal exporteerde de VS in mei voor $585 miljoen aan zuivelproducten, een stijging van 8% tegenover 2019. Niet slecht zo middenin de coronacrisis. 

De exportverwachtingen voor later dit jaar worden door analisten getemperd. Dit vanwege een krimpende wereldeconomie en hoge zuivelvoorraden in Europa. Daarbij komt exportgigant Nieuw-Zeeland vanaf september weer in het seizoen, waarmee de productie daarmee flink toeneemt en daarmee waarschijnlijk ook de exportdrang. De recent gepubliceerde binnenlandse melkaanvoer-raming van het Amerikaans landbouwministerie (USDA) voor de rest van 2020 wijzen op een lichte groei.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden