Agrifoto

Inside Voer

Welk effect heeft graanoogst op voermarkt?

28 Juli 2020 - Jorine Cosse

De graanoogst is in volle gang, dat betekent dat er ook nieuwe ladingen stro beschikbaar komen. Lang klonken er geruchten dat de oogsten in Frankrijk en Duitsland tegen zouden vallen. Ook deze week is er aan aantal handelaren gevraagd naar hun visie op de huidige voermarkt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wat betreft de graanoogst lijken de geruchten toch grotendeels waar te zijn. In het noorden van Frankrijk zou de oogst al in een ver gevorderd stadium zijn en ook op andere plekken is de oogst in volle gang. Tot nog toe lijken de opbrengsten inderdaad minder te zijn. De agrarische marktonderzoeker Agritel raamt de oogst op 29,22 miljoen ton, een kwart minder dan vorig jaar. Naar verluidt is de oogst van 2020 dan ook de kleinste in 25 jaar.

De boerderijprijs noteert deze week stabiel op €110 voor zowel tarwe- als gerstestro. Wel is het verhaal rond de prijzen enorm wisselend. Waar een aantal handelaren aankaart dat de prijs onder druk staat vanwege de nieuwe oogst die de markt gaat betreden, spreken andere handelaren juist uit dat de prijs in de komende weken wel eens kan gaan stijgen omdat de opbrengsten tegen vallen. Ook in Nederland is de graanoogst van start gegaan, tot op heden blijken de opbrengsten niet tegen te vallen. Vergeleken vorig jaar liggen de prijzen wel flink lager.

Vraag en aanbod stabiel
Voor bierbostel, voeraardappelen en weidehooi geldt dat vraag en aanbod in balans zijn. Bij voeraardappelen en weidehooi komt dat grotendeels omdat het aanbod wat fluctueert, wat de vraag eigenlijk niet verder aantrekt. De prijs van weidehooi blijft stabiel op €180 per ton (franco boerderij), terwijl de aardappelprijs nogmaals iets zakt naar €35 per ton. Hierin zit wel verschil tussen gewassen en ongewassen aardappelen. Nu lijkt de tijd wel te komen dat de meeste aardappelen gewassen dienen te worden vanwege de kwaliteit.

De prijs van bierbostel blijft voor de zoveelste week op rij gelijk. In noord en zuid zijn nog altijd duidelijke verschillen, waarin het zuiden gemiddeld €0,15 goedkoper is dan het noorden vanwege transport. De brouwerijen voorzien de veevoersector van een stabiel aanbod bierbostel en hier sluit de vraag op aan. De prijs blijft staan op gemiddeld €2,70 per procent droge stof.

Gras en maïs
Nu er zo nu en dan wat water uit de lucht valt, blijft de markt rondom gras en maïs stabiel. Enkele handelaren gaven aan de prijs van maïs voorzichtig aan wat te laten zakken. Deze komt overigens nog niet onder de €70 per ton uit. Voor gras geven de meeste handelaren aan dat het momenteel lastig is een prijs te schetsen. Er is geen overmatig aanbod en de vraag blijft ook iets uit. De prijs noteert stabiel op €60 per ton.

Voor graszaadhooi geldt nog altijd dat er weinig aanbod is al neemt dit wel iets toe. De kwaliteit lijkt overigens nog niet uitmuntend, vanwege de regen in de afgelopen weken. Om deze reden noteren de prijzen van veldbeemd, roodzwenk, rietzwenk en Engels raai in de DCA-indicatieprijsindex €10 lager dan voorgaande weken.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden