Shutterstock

Inside Voer

Prijzen van rundveebrok zetten verdere daling in

30 Juli 2020 - Jorine Cosse

Met 1 stabiele prijs en 4 dalende prijzen is de prijsmutatie van rundveebrokken in juli constanter dan de voorgaande maand. Net als in juni daalt de prijs van snijmaïskernbrok het hardst. Terwijl de rosé kalver- en standaardbrok A vorige maand bleef stijgen, is dat voor juli een ander verhaal.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs van standaardbrok A levert deze maand meer in dan dat er vorige maand is bijgekomen (+ 0,05). Met een daling van €0,15 ten opzichte van juni komt de prijs voor juli uit op €24,30 per 100 kilo. Ten opzichte van het 5-jarig gemiddelde (€22,47) is dit nog altijd erg hoog. Volgens de prognose van de Boerenbusiness mengvoerprijsindicator blijft de prijs de komende maanden verder dalen.

Eiwit- en zetmeelprijs naar beneden
Zowel de prijs van eiwitrijke brok als snijmaïskernbrok blijft in juli verder dalen. De afgelopen 2 maand zakte de prijs van snijmaïskernbrok fors terug na een flinke stijging. In juli verloopt de daling met €0,25 wat gemoedelijker. Hiermee komt de prijs uit op €33,75 per 100 kilo. Een dergelijke fluctuatie zoals die van begin dit jaar tot nu kwam sinds 2015 om de 2 jaar voor, maar niet eerder zo fors en op een dergelijk hoog prijsniveau.

De prijs van eiwitrijke brok blijft relatief stabiel dalen. In juli noteert de prijs op €26,60 per 100 kilo, €0,10 lager dan de prijs van vorige maand. Sinds 2015 maakt de prijs weinig spannende fluctuaties mee. Nu de nieuwe voermaatregel zijn intrede lijkt te maken, is het de vraag of dit ook effect gaat hebben op onder andere de prijs van eiwitrijke brokken. Voor nu is de verwachting dat de prijs in de aankomende maanden verder daalt.

Vlees- en kalverbrokken
Brokken voor vleesstieren en rosé kalveren laten de afgelopen tijd vooral een constant stijgende prijs zien. Voor vleesstierenbrok kwam vorige maand de eerste daling van €0,05. In juli blijft de prijs gelijk op €25,40 per 100 kilo. Rosé kalverbrok zet voor deze maand een daling in van €0,05 en corrigeert hiermee de stijging van vorige maand. Deze prijs noteert in juli op €27,45 per 100 kilo.

Met een lastigere afzetmarkt door de coronacrisis zijn prijsstijgingen voor vleesvee niet zeer wenselijk. Vleeskalveren en -stieren blijven langer bij de opfok, waardoor ze meer voer (en dus ook brok) nodig hebben. Een extra kostenpost voor kalver- en stierenhouders.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden