Shutterstock

Inside Melk

Kaasprijzen zakken langzaam weg

30 Juli 2020 - Wouter Baan

Het is overduidelijk vakantietijd op de zuivelmarkt. De vraag is mat, de handelsvolumes zijn beperkt. De trend is langzaam neerwaarts, zowel in...

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Er gebeurt niet veel, zo geven handelspartijen aan. Met dat het weer verbetert en de temperaturen oplopen, wijzen de voorspellingen voor begin volgende week op een ouderwets Hollandse zomer waar veel melkveehouders overigens in hun nopjes mee zijn. Mogelijk dat het weer daarna opnieuw verbetert, maar al met al is dit geen aanleiding tot reuring op de markt.

Room en boter omlaag 
Met dit afwisselende weertype blijft de melkproductie in Noordwest-Europa op peil en neemt de vraag vanuit het verssegment geen loopje. Het resulteert in een enigszins gematigde markt, waarbij de vloeibare noteringen van DCA wat wegzakken. Bijvoorbeeld de roomprijs die, net als vorige week, €50 inlevert en uitkomt op €4.025 per ton.

Room beweegt mee met de dalende boterprijs die met €45 teruggaat tot €3.285 per ton. Gedurende juli verloor de notering krap €100 wat wijst op een langzaam dalende trend, waarvan de verwachting is dat die doorzet.

Druk op kaasprijs
Rode cijfers zijn ook zichtbaar op de kaasmarkt die kampt met een zwakke afzet. Vooral naar het out-of-home segment en de export. De spotnotering van Gouda zakt deze week met €50 tot €2.790. De tweede daling op rij. Dat de prijzen niet harder zakken, komt door een prima retailvraag. Handelaren zijn van mening dat de dalende trend doorzet, gezien zij het product moeilijk kwijtraken. Producenten zitten anders in de wedstrijd en houden vast aan hogere prijzen, op basis van krappe voorraden. 

Met uitzondering van volle melkpoeder (+ €25 tot €2.740) is ook de ondertoon op de poedermarkt zwak. De prijs van magere melkpoeder zakt steeds verder onder €2.100, al is niet de verwachting dat deze door de psychologische grens van €2.000 gaat.

Klik hier voor toelichting op de DCA-noteringen (vloeibaar) 
Klik hier voor toelichting op de DCA-noteringen (kaas) 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden