Shutterstock

Inside Melk

Roomprijs trekt sprintje, vaste zuivelmarkt blijft tam

13 Augustus 2020 - Wouter Baan

De zomerhitte laat zich toch gelden op de zuivelmarkt, nadat hier aanvankelijk geen sprake van was. Dit is vooral terug te zien in de prijsontwikkeling van vloeibare zuivel. Vaste zuivelfabricaten als kaas en melkpoeder kennen geen opleving.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Laten we voorop stellen dat het een dunne zuivelmarkt is, waarbij relatief weinig volume wordt verhandeld. Dit is kenmerkend voor de vakantieperiode die ondertussen richting zijn einde gaat. In West-Duitsland bijvoorbeeld zijn de scholen weer begonnen en dat leidt tot een versterkte vraag naar room. Daarbij komt dat het aanbod vloeibare zuivel onder druk staat nu de seizoensmatige daling van de melkproductie wordt versterkt door de extreme hitte van de afgelopen dagen.

Room profiteert van hitte
In de afgelopen weken schommelde de roomprijzen tussen de €4.000 en €4.100 per ton. Deze week is er sprake van een opleving, waarbij de DCA-notering met €280 stijgt tot €4.370 per ton, het hoogste niveau sinds eind 2019. De opleving is te danken aan een goede vraag uit het verssegment.

De snel opgelopen roomprijs maakt dat de boterprijs niet verder daalt maar €70 stijgt tot €3.335 per ton. Room is echter veel te duur om er boter van te produceren. Toch is de verwachting in de markt dat de overgewaardeerde roomprijs nog wel even stand kan houden, gezien de beschikbaarheid in de komende weken verder onder druk staat.

Concentraat bijna net zo duur als poeder 
Ook magere melkconcentraat zit in de lift en stijgt met €170 tot €1.985 per ton. Magere melkconcentraat is daarbij bijna net zo duur als magere melkpoeder dat kort boven €2.000 per ton beweegt. De poederprijzen voelen zwak aan, mede vanwege de aangetrokken euro, wat de exportmogelijkheden op de wereldmarkt belemmert. Daarbij komt dat Amerikaanse zuivel op de wereldmarkt gewild is, zo tonen de goede exportcijfers aan.

De hogere room- en concentraatprijzen trekt ook de spotmelkprijs mee omhoog. De DCA-notering voor Nederland en Noord-Duitsland stijgt met €1 tot €33 per 100 kilo. De notering voor de Zuid-Duitse markt stijgt met €1,50 tot €35, dankzij een aantrekkende Italiaanse vraag. Wel moet worden opgemerkt dat de handel in spotmelk in Noordwest-Europa zeer dun is.

Weinig activiteit in kaas
Ook op de kaasmarkt is weinig activiteit. Wel lijkt de dalende trend van de afgelopen weken te zijn gestopt, gezien de notering voor Gouda en Edam licht oplopen tot respectievelijk €2.795 en €2.780 per ton. De afzet richting de retail is prima, de afzet richting de foodservice valt tegen. Van deze laatste moet mozzarella het vooral hebben, waardoor deze notering wegzakt tot €2.650 per ton.

Klik hier voor toelichting op de DCA-noteringen (vloeibaar) 
Klik hier voor toelichting op de DCA-noteringen (kaas) 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden