Shutterstock

Inside Voer

Stroprijzen vliegen alle kanten op

18 Augustus 2020 - Kimberly Bakker

Waar de voermarkt afgelopen weken redelijk stabiel noteerde, is de markt sinds deze week weer volop in beweging. Stro valt daarbij specifiek op het oog, want de stroprijzen vliegen deze week alle kanten op. Toch is er 1 woord dat de situatie op de markt het beste omschrijft: prijsverhogingen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Er valt op dit moment geen peil te trekken op de stroprijzen. Waar de een zegt dat het aanbod voldoende is, spreekt de ander van een groot tekort. Wat wel duidelijk is, is dat er dit seizoen fors minder stro beschikbaar is. Sommige handelaren spreken zelfs van een halvering in vergelijking met vorig jaar. Daarbij zijn er geruchten dat er in Frankrijk en Duitsland meer stro wordt vastgehouden dan een aantal weken geleden, wat over het algemeen vaak een prijsopdrijvend effect heeft.

Het feit dat er geen tot weinig zekerheid en duidelijkheid is, zorgt ervoor dat de prijzen in Nederland alle kanten op vliegen: ondertussen noteert de prijsrange van €105 tot €135 per ton franco boerderij. Als we daar een gemiddelde uit moeten trekken, dan komen we uit op een prijs van €120 per ton franco boerderij (+€5 per ton). Dat de prijs iets stijgt ten opzichte van vorige week is wel een feit waar handelaren het over eens zijn. 

Weidehooi steeds schaarser
Niet alleen stro is sinds afgelopen week minder goed beschikbaar, maar ook het aanbod van weidehooi wordt schaarser. Product dat onlangs van het land is gehaald, ligt nu net in de schuur. En, aangezien het niet in de weg ligt, laten veel boeren het nog even liggen. Daarnaast is veel product dat nog op het land stond slecht gegroeid of verdord als gevolg van de hittegolf van afgelopen week. Het zorgt ervoor dat de prijs deze week een stap omhoog doet naar €190 per ton franco boerderij (+€10 per ton).  

De prijs van Engels raaigras doet deze week tevens een stap omhoog en stijgt met €10 naar €120 per ton franco boerderij. De reden van de stijging is eveneens een beperkt aanbod. Enigszins opvallend is het wel, want op het moment is er niet veel vraag naar het product. Waar wel vraag naar is, zijn voeraardappelen. De prijs voor dit product stijgt deze week dan ook met €2,50 tot €40 per ton franco boerderij. Tevens wordt gemeld dat er vanaf het einde van de week aardappelvezels beschikbaar zijn. De prijs daarvoor ligt om en nabij €34 per ton franco boerderij.

Er was afgelopen week ook meer vraag naar rietzwenk, waardoor de prijs met €10 stijgt tot €130 per ton franco boerderij. Daarmee noteert het weer op het 'oude en vertrouwde niveau' van een aantal weken terug. De prijs van roodzwenk blijft staan op €140 per ton franco boerderij, al is de bovenkant wel iets toegenomen tot €145 per ton.

Nieuwe maïs in aantocht?
Er doen geluiden de ronde in de markt dat nieuwe snijmaïs in aantocht is. Daarbij wordt echter ook direct aangegeven dat er nog geen prijzen in de lucht hangen voor de nieuwe maïs. Oude maïs wordt op dit moment verhandeld voor gemiddeld €70 per ton franco boerderij, wat gelijk is aan de prijs van vorige week. Hier en daar zijn wel uitschieters naar €75 per ton zichtbaar.

Net zoals de prijs voor snijmaïs, blijft ook de prijs van bierbostel stabiel. Hiermee noteert het voor de zoveelste week €2,70 per procent droge stof. Vanuit de handel wordt er gemeld dat de vraag geleidelijk doorloopt en spannende ontwikkelingen lijken de komende weken niet voor de hand liggend. De prijs voor veldbeemd blijft stabiel op €115 per ton franco boerderij en voor kuilgras wordt ook deze week nog circa €60 per ton betaald.

Bekijk hier alle noteringen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden