Fonterra

Inside Melk

'Oude normaal' op zuivelmarkt nog niet terug

4 September 2020 - Wouter Baan

Eens in de 3 maanden laat Fonterra zich uit over de melkprijs voor in dit geval seizoen 2020/2021. De Nieuw-Zeelandse zuivelcoöperatie ziet geen reden om de verhoging van de prognose in juli zowel naar onder of boven bij te stellen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit betekent dat de prognose blijft staan in een range van $5,90 tot $6,90 per kilo milk solids (circa 11,5 liter melk). Het middelpunt van de range is voorlopig vastgesteld op $6,40. Vanuit historisch perspectief gezien is dit geen slecht uitbetalingsniveau. De finale melkprijs over het afgelopen seizoen wordt later deze maand tegelijk met de jaarcijfers gepubliceerd

Gematigd positief
Fonterra is gematigd positief over de zuivelexport. Volgens voorzitter John Monaghan is de vraag/aanbod-verhouding op dit moment redelijk in balans. Wel maakt hij zich zorgen over de groeiende melkaanvoer in Europa en de Verenigde Staten. Daarbij is er onzekerheid of de vraag kan standhouden. Door de economische onzekerheid, voortvloeiend uit de coronacrisis, kan de koopkracht van consumenten worden aangetast.

Het seizoen 2020/2021 is pas een paar maanden onderweg. Monaghan zegt dat de bewegingen op de zuivelmarkt nog alle kanten op kunnen en maant de leden-melkveehouders van de coöperatie daarom tot voorzichtigheid in het nemen van financiële beslissingen. Het 'oude normaal' is volgens hem nog niet terug op de zuivelmarkt.

Kan voorsprong standhouden? 
Tijdens de laatste Global Dairy Trade, georganiseerd door Fonterra, liet de markt over de volle linie een lichte daling zien. De gemiddelde prijs daalde met 1%, al liet de prijs van magere melkpoeder wel een stijging zien. Wat verder opvalt is dat de start van het melkseizoen in Nieuw-Zeeland als voortvarend te bestempelen is. In juli lag de aanvoer bijna 5% voor op vorig jaar. In de komende maanden, wanneer de seizoensmatige productie snel toeneemt, moet blijken of de voorsprong intact blijft.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden