Shutterstock

Analyse Runderslachtingen

Gemiddeld aantal runderen geslacht in augustus

11 September 2020 - Jorine Cosse

Het aantal runderslachtingen over augustus kent een relatief gemiddeld verloop. Net als in voorgaande jaren volgen de slachtaantallen het periodieke beeld waarin de slachtingen toenemen vanaf het einde van de zomer.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De maand augustus liep grofweg van week 32 tot en met week 35. In deze periode valt week 33 het meeste op met een dip die normaliter niet voorkomt op dat moment. Er worden die week 'slechts' 9280 runderen geslacht, terwijl het 5-jarig gemiddelde ruim boven de 10.500 zit. De andere weken volgen de tendens van het gemiddelde.

Periodiek verschijnsel
Het oplopen van het aantal geslachte runderen vanaf het einde van augustus is een jaarlijks terugkerend verschijnsel. Dit kan deels gelinkt worden aan het inzichtelijk krijgen van de fosfaatrechten richting het einde van het jaar. Als een melkveehouder de jaarlijkse norm dreigt te overschrijden, dan moeten er koeien afgevoerd worden. Voordat de fosfaatrechten een rol gingen spelen zorgde het melkquotum voor een soortgelijke tendens.

De lage melkprijzen van de afgelopen tijd hebben mogelijk ook nog een vinger in de pap wat betreft de slachtingen. Dit is ook een terugkerend verschijnsel. Vorig jaar werden in dezelfde periode minder runderen geslacht, de melkprijs lag toen gemiddeld hoger dan nu.  

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden