Shutterstock

Inside Melk

Wat doet de gemiddelde melkprijs in Nederland?

14 September 2020 - Wouter Baan

Nadat de corornacrisis behoorlijk inhakte op de melkprijzen, is bij veel verwerkers sprake van een voorzichtig herstel. Hoe reageert de gemiddelde melkprijs in Nederland hierop?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vreugdenhil Dairy Foods liet eind vorige week weten de melkprijs over augustus gelijk te houden. Daarmee blijft de melkprijs voor de vierde maand op rij staan, hiermee is de verwerker de enige die de melkprijs na het begin van de coronacrisis nog niet heeft verhoogd. De kale melkprijs blijft staan op €31,98 per 100 kilo (op basis van een jaarleverantie van 1 miljoen bij 4,42% vet en 3,57% eiwit). Inclusief bonussen en premies voor weidegang en kwaliteit kan de uitbetalingsprijs oplopen tot maximaal €34,08.

Bel Leerdammer heeft de melkprijs over augustus met €0,85 verhoogd tot €32,55, waarmee de verwerker terugkeert in de top-3 van de melkprijsvergelijker van Boerenbusiness. Inclusief bonussen en premies kan de uitbetalingsprijs oplopen tot €36,65 per 100 kilo, zo is berekend op basis van de bovenstaande condities.

Gemiddelde melkprijs
De berekende gemiddelde melkprijs in Nederland (exclusief bonussen) stijgt over augustus voor de tweede maand op rij, met 42 cent tot €32,52 per 100 kilo. Van een snelle prijsstijging is geen sprake. Historisch gezien is in de tweede helft van een jaar een opwaartse beweging te zien, maar vooralsnog geven de ontwikkelingen op de zuivelmarkt daar geen aanleiding toe. De DCA-noteringen (voor boter, kaas en melkpoeder) zitten media september weliswaar in de lift, maar hard gaat het niet.

Trend september
Bovendien liet de grondstofwaarde van rauwe melk, zoals die iedere maand berekend wordt door het Duitse voedingseconomisch instituut, over augustus een lichte daling zien. Op basis van de verwaarding van magere melkpoeder en boter zakte deze met €0,20 tot €31,30 per 100 kilo (bij 4% vet en 3,4% eiwit). De trend voor de melkprijzen over september is tot nu toe verschillend. Terwijl A-ware verhoogde, voerde FrieslandCampina een verlaging door. Arla en DOC Kaas hielden de uitbetalingsprijs onveranderd.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden