Shutterstock

Business Zuivel

Melkpoeders op GDT stijgen verrassend hard

16 September 2020 - Wouter Baan - 2 reacties

De stabiele zuivelmarkt kon wel een oppepper gebruiken en dat zou de Global Dairy Trade (GDT) kunnen geven. De prijzen voor melkpoeders en cheddar noteren fors hoger. Vanwaar deze opleving?

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs van magere melkpoeder stijgt met maar liefst 8,4% tot $2,889 per ton. Volle melkpoeder zet een stap omhoog en plust 3,2% tot $2,985. Cheddar doet ook mee aan de prijsopleving en werd verhandeld voor $3,674, wat neerkomt op een stijging van 7,2%. Boter (-1,4% tot $3,282) en lactose (-2,7% tot $1,277) konden de opleving niet volgen. Desalniettemin stijgt de gemiddelde prijs met 3,6% tot kort boven de grens van $3.000 per ton. Het verhandelde volume van 33.700 ton viel iets lager uit dan de vorige veiling begin deze maand.

De opleving in melkpoeders en cheddar komt vrij onverwacht en kan gezien worden als een sterk signaal. Temeer omdat de melkproductie in Nieuw-Zeeland toewerkt richting de seizoenspiek in oktober, waarbij de aanvoer bij de start van het seizoen ruimer uitviel. In de afgelopen 2 maanden eindigde de veiling, georganiseerd door Fonterra, overall gezien nog telkens in de min.

Gaat Europese markt reageren? 
De GDT-noteringen zitten nog niet op het niveau van voor de coronacrisis, maar wat betreft magere melkpoeder is het verschil niet zo groot meer. Met het oog op coronagolven in de wereld moet echter gewaakt worden voor teveel euforie. Het tendersyteem van de GDT heeft bovendien weleens de nijging om te overdrijven. 

De vraag is of de Europese markt gaat reageren op de hogere GDT. Afgelopen weken bewogen de melkpoeder- en kaasprijzen bij ons langzaam omhoog, de plussen in Nieuw-Zeeland kunnen de stijgende trend aanwakkeren. Een zekerheid is dit niet. Begin juli toonde de GDT ook een uitspatting, maar reageerde de Europese markt niet of nauwelijks. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden