Foto Para Ti / Shutterstock.com

Inside Melk

Hittegolf in augustus hakt in op melkaanvoer

16 September 2020 - Wouter Baan

De hittegolf in augustus, een van de langste in de vaderlandse geschiedenis, heeft gezorgd voor een flinke daling van de melkproductie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nederlandse melkverwerkers collecteerden afgelopen maand 1,14 miljoen ton, een daling van 1,5% tegenover dezelfde maand in 2019. In juli lag de melkproductie nog ruim een procent boven het niveau van vorig jaar. Het vetpercentage lag gemiddeld op 4,25% wat relatief hoog is. De dagproductie bedroeg vorige maand 36.785 ton, tegenover 37.895 ton in juli. Daarmee laat de seizoensmatige daling van de melkproductie in Noordwest-Europa zich gelden.

Een na warmste maand ooit
In augustus was het dagenlang snikheet, waar het kwik ruim boven de grens van 30 graden Celsius kwam. Qua gemiddelde temperatuur was augustus de op een na warmste in de geschiedenis, zo geeft het KNMI aan. Alleen in 1997 was het warmer. Dat verklaart de daling van de melkproductie. Ondertussen trekt de melkproductie volgens verwerkers weer bij, hoewel de daling van de seizoensproductie natuurlijk doorzet.

Spotmelk schaars
De krappe aanvoer maakte spotmelk nóg schaarser, waarbij de prijzen behoorlijk hoog opliepen. De DCA-notering voor Nederland (bij 4,4% vet, geleverd) steeg tot €39 per 100 kilo. Dit is fors hoger dan de grondstofwaarde van melk, op basis van de valorisatie magere melkpoeder, boter en kaas. Ook room en magere melkconcentraat stegen in prijs. Doordat de mildere temperaturen eerder deze maand normaliseren de prijzen op de vloeibare markt. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden