Shutterstock

Inside Melk

Ierse melkaanvoer plust alweer, waar ligt de grens?

21 September 2020 - Chanti Oussoren

Over de maand juli is de melkproductie in het Verenigd Koninkrijk teruggeschroefd in vergelijking met vorig jaar. De Ierse melkveehouders blijven daarentegen hun melkproductie alsmaar verhogen, in hoeverre kan de productie deze groeit voortzetten?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Beide landen hebben het jaarlijkse piekmoment in mei bereikt en werken nu weer gestaag toe naar het dieptepunt. Dat de melkaanvoer over juli lager uitkomt dan over juni, is dan ook niet verwonderlijk. Als de melkproductie wordt vergeleken met het niveau van vorig jaar dan is te zien dat de Britse productie is gedaald terwijl de Ierse productie haar voorsprong juist vergroot.

In Engeland is er in totaal is er circa 1.298 miljoen kilo melk geproduceerd, een afname van bijna 0,5% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De melkaanvoer ligt wel circa 2,6% boven het 5 jarig gemiddelde van 1.266 miljoen kilo. 

Ierland
Ierse melkveehouders wisten over de maand juli 1.013 kilo melk te produceren. Het niveau ligt hiermee 4,3% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar en noteert zelfs 10,8% boven het 5-jarig gemiddelde van circa 914 kilo melk. Hiermee blijft de groeiende lijn, die in maart werd ingezet, voortzetten. In april behaalde de melkaanvoer de grootste voorsprong, maar ook in de daaropvolgende maanden noteert de productie een aantal procenten boven vorig jaar.

De melkproductie is door de jaren heen gegroeid en in de afgelopen maanden noteert de productie fors boven het 5-jarig gemiddelde. Kan dit niveau blijven groeien? Dat vraagt Jerry Long, de voorzitter van de Irish Cooperative Organisation Society (ICOS), zich af.

Maandag 14 september vond de jaarlijkse algemene van de ICOS-vergadering plaats. Tijdens deze online bijeenkomst werd veel aandacht besteed aan de prestaties van de zuivelsector in de afgelopen 10 jaar en de groeiende melkgift. Long: "We moeten ons afvragen of we de groei daadwerkelijk in zo'n rap tempo kunnen voortzetten." Hieraan voegde hij toe dat er ook wettelijke verplichtingen zijn op het gebied van klimaatverandering, stikstofuitstoot en biodiversiteit evenals de verwachtingen van de consument met betrekking tot dierenwelzijn.

Melkprijzen
Dairygold heeft op 17 september bekend gemaakt dat de melkprijs voor augustus ongewijzigd blijft. Ook Aurivo voert geen prijsveranderingen door. Daarentegen heeft Carberry Group zijn melkprijs voor de betreffende maand verhoogd. Het bestuur heeft bekendgemaakt de prijs met 0,5 cent per liter te verhogen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden