Shutterstock

Inside Voer

Gaat voermarkt gebukt onder gelimiteerd aanbod?

22 September 2020 - Jorine Cosse

Deze week tekent zich door wederom een rustige voermarkt. Waar het aanbod hier en daar te wensen over laat, lijken ook kopers afwachtend toe te kijken. Er hebben zich geen prijsstijgingen voorgedaan en dat is bijzonder voor deze tijd van het jaar.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Normaal gesproken fluctueren de ruwvoerprijzen in deze tijd van het jaar. Dit heeft verschillende redenen zoals de overgang naar het najaar, de opkomst van nieuwe oogsten en seizoensgebonden veranderingen in de aanvoer. De handelaren beamen dat het rustig is voor de tijd van het jaar.

Hoge prijzen
De prijzen van kuilgras waren in de voorgaande 2 jaar fors lager dan dit jaar. Normaal gesproken reageert de prijs op de start van het inkuilseizoen doordat het aanbod toeneemt, dat is dit jaar niet het geval. De droogte speelt een grote rol, de meeste veehouders houden het gras in eigen kuil  om mogelijke tekorten in het voorjaar te kunnen compenseren.

Ook voor de prijs van weidehooi geldt dat hij in vergelijking met het 5-jarig gemiddelde hoog noteert. Opvallend, aangezien het aanbod goed is. De vraag houdt zich overigens sterk tegenover het aanbod, wat ervoor zorgt dat er bijna geen prijsfluctuatie mogelijk is.

Krap aanbod
Zowel voor maïs als voor voeraardappelen en stro geldt dat het aanbod krap is. De nieuwe maïs heeft zich gemeld op de voermarkt, maar het aanbod lijkt nu al af te nemen. Met de prijs van de nieuwe oogst volgt het gewas wel redelijk het gemiddelde van de afgelopen 5 jaar. Nog altijd ligt de prijs met €55 per ton hoger dan eerdere jaren, maar het verschil is minimaal.

Bij voeraardappelen komt nog weinig los. Veel aardappeltelers kiezen er naar verwachting voor om de aardappelen nog even op te slaan om te zien of ze een betere prijs kunnen beuren. Wanneer de aardappelen weggaan als veevoer krijgen ze geen hoofdprijs. De prijs is met €40 overigens relatief gemiddeld in vergelijking met voorgaande jaren.

De stroprijzen lijken opnieuw onder druk te staan, aangezien ook hier het aanbod terug lijkt te lopen. De vraag is op het moment tam, dit zorgt er waarschijnlijk voor dat de prijs deze week stabiel weet te noteren op €120 per ton. Ook deze prijs is relatief gemiddeld in vergelijking met voorgaande jaren.

Bierbostel  en graszaadhooi
Ook de bierbostelprijs blijft stabiel op gemiddeld €2,60 per procent droge stof (noord en zuid gecombineerd). Inmiddels gaan we een periode in waar  brouwerijen periodiek gezien de productie terugschroeven en het aanbod afneemt. Dit is overigens nog niet terug te zien op de markt, ook mede door het mooie weer van de afgelopen weken waarin de consument nog het terras op ging, ondanks de corona. Nu de maatregelen her en der aangescherpt worden en het weer gaat omslaan is het afwachten wat er met zowel de prijs als het aanbod gaat gebeuren.

Naast de andere stabiele prijzen noteren ook de graszaadhooien nog op hetzelfde niveau. Klik hier voor alle actuele prijzen.

* De prijzen in dit artikel zijn (behalve bij bierbostel) per ton franco boerderij

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden