Fonterra

Inside Melk

Fonterra zit ruim in de melk, afzet valt tegen

2 Oktober 2020 - Chanti Oussoren

Nieuw-Zeeland en Australië hebben de zuivelexport over de maand juli teruggeschroefd, zo valt te lezen in het maandelijkse maandrapport van het zuivelconcern Fonterra. De melkverwerker heeft over de maand augustus wel fors meer melk weten te collecteren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Over de maand augustus heeft Fonterra meer melk gecollecteerd dan vorig jaar. In Nieuw-Zeeland werd er 3,2% meer melk aangevoerd. Hierbij lag zowel de aanvoer van het Noordereiland als van het Zuidereiland 3,2% hoger. In Australië nam de melkcollectie toe met 4,1%. De toename is een trend en komt al langere tijd tot uiting in de melkaanvoercijfers in Oceanië. 

Tegenover de hogere aanvoer, staan lagere exportcijfers. Nieuw-Zeeland en Australië hebben de zuivelexport over de maand juli zien terugvallen, zo valt te lezen in het maandelijkse rapport van Fonterra. Over de maand juli heeft Nieuw-Zeeland in totaal 6,1% minder zuivel geëxporteerd dan over dezelfde periode vorig jaar. Ook in Australië is er in juli minder zuivel uitgevoerd dan vorig jaar. Maar,met een afname van 1,4% is de daling minder fors dan in Nieuw-Zeeland. 

China aan de markt
China, wereldwijd de grootse zuivelimporteur, heeft over de maand juli haar zuivelimport weten te verhogen in vergelijking met vorig jaar. In totaal is er 17,6% meer zuivel geïmporteerd. Over de maand juni zijn ook de zuivelimporten van Latijns Amerika, Azië en Afrika gestegen in vergelijking met vorig jaar. De invoer van zuivel nam daar met 20,4%, 13,7% en 1,4% toe.

De zuivelsector in Oceanië profiteert hier echter niet van. Amerika daarentegen spint wel garen bij de toegenomen (Chinese) vraag. De Amerikaanse zuivelexport lag in juli maar liefst 21,5% hoger. Het hele jaar al weet de zuivelsector in de VS uitstekende exportcijfers te realiseren. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden