Shutterstock

Inside Voer

Is de prijsdaling van rundveebrokken ten einde?

1 Oktober 2020 - Jorine Cosse

De prijzen van rundveebrokken laten over september een heel ander beeld zien dan verwacht, zo blijkt uit de maandprijzen van de WUR. Over augustus vonden er nog forse dalingen plaats, het lag in de lijn der verwachting dat de bodem voor de rundveebrokken nog niet in zicht was. Dat blijkt toch anders.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs van standaardbrok A is de enige die over de maand september een daling noteert. En dat slechts met €0,10 per 100 kilo. De prijs komt daardoor uit op €24,15 per 100 kilo op het erf geleverd. Hiermee blijft de brokprijs over het 5-jarig gemiddelde gezien hoog aanhouden. Dit is deels te verklaren door hoge grondstofprijzen en de droogte van de afgelopen jaren. Begin dit jaar behaalde de prijs nog een piek die al sinds 2013 niet meer gezien is.

Prijsstijgingen en stabiliteit
Zowel de snijmaïskernbrok als de rosé kalverbrok noteren een prijsstijging. Waar de snijmaïskernbrok vorige maand nog een flinke daling van €0,50 incasseerde, gaat hij over september weer omhoog met €0,20 naar €33,45 per 100 kilo. Deze brok is daarmee de snelste prijsstijger. Afgelopen mei noteerde de brokprijs een nieuw record met €34,90 per 100 kilo. Voor nu blijft het nog onder het oude record uit 2019.

Ook de prijs van rosé kalverbrok neemt toe. Deze gaat met €0,05 omhoog naar €27,45 per 100 kilo. Deze brokprijs kende in de afgelopen maanden in een minder heftig verloop dan onder andere de snijmaïskernbrok. Er is geen nieuw prijsrecord gevestigd en de prijs is sinds april relatief stabiel.

De eiwitrijke brok en de vleesstierenbrok noteren over september dezelfde prijs als in augustus. De eiwitrijke brok zit op een prijs van €26,50 en vleesstierenbok op €25,30 per 100 kilo. Vorige maand gingen ze beide met €0,10 naar beneden.

Vooruitzichten
Kijkend naar de Boerenbusiness Mengvoerprijsindicator zat er inderdaad een kleine stijging in het prijsverloop. Waar dit vandaan komt is moeilijk te achterhalen. Enkele maanden geleden zat er een flinke daling in de grondstofprijzen, een stijging tussendoor is daar niet aan te linken. Vanaf begin oktober lijken de prijzen weer een stapje terug te zetten, om daarna stabiel te blijven aan het gemiddelde prijsverloop.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden