Shutterstock

Inside Melk

Dal melkaanvoer komt tot uiting in hoge roomprijs

8 Oktober 2020 - Wouter Baan

Dat we ons in het dal van de melkaanvoer bevinden, komt tot uiting in de vloeibare zuivelprijzen. Zowel voor room als voor spotmelk worden aanzienlijk hoge bedragen betaald.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De zuivelmarkt in Noordwest-Europa voelt vast aan wat in deze tijden als positief kan worden gezien. De opleving van de Global Dairy Trade eerder deze week weet echter niet te prikkelen, zoals dat wel vaker dit jaar het geval is. Als we kijken naar de DCA-noteringen voor vloeibare zuivel dan zien we hogere prijzen. De roomprijs voor deze week stijgt met €165 tot €4.565 per ton. Daarbij moet de opmerking worden geplaatst dat de opleving met name vorige week donderdag en vrijdag al plaatsvond.

Dat de prijzen halverwege deze week niet verder stijgen, komt doordat verwerkers in toenemende mate room op de markt brengen in plaats van zelf boter te produceren. De boterprijzen zijn de afgelopen dagen wel gestegen en noteren weer boven de €3.400 per ton. Dit is vooral een gevolg van de hoge roomprijzen. Als we sec naar boter kijken, dan is room zo'n €300 per ton te duur. De premie die wordt betaald, komt met name door afnemers in het vers segment. Overigens is bijna het hele jaar al sprake van een kloof tussen room en boter.

Kaas en melkpoeder opzij
Aan de wekenlange opmars van de kaasprijzen is een einde gekomen. Dat komt onder meer door de strengere coronamaatregelen, dat kan de vraag vanuit de foodservice verder verzwakken. Daarbij neemt de melkaanvoer spoedig weer toe en de verwachting is dat veel melk de kaasbak in gaat. Dit omdat kaas redelijk vast aanvoelt (in tegenstelling tot boter) en de vraag vanuit de retail veel volume opslokt.

Op de markt voor melkpoeder zien we stabiele prijsnoteringen. Door goedkoper Amerikaanse product op de wereldmarkt is een verdere stijging niet waarschijnlijk. Op de lange termijn zijn handelaren vaster op melkpoeder en kaas dan boter. Dit vanwege de grote botervolumes in interventie die later dit jaar de markt opkomen.

Klik hier voor toelichting op de DCA-noteringen (vloeibaar) 
Klik hier voor toelichting op de DCA-noteringen (kaas) 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden