Shutterstock

Inside Melk

Melkaanvoer herpakt zich voorzichtig na hittegolf

13 Oktober 2020 - Chanti Oussoren

De Nederlandse melkaanvoer heeft zich enigszins hersteld na een flink stagnatie in augustus als gevolg van de hittegolf. Over de maand september ligt de productie weer marginaal boven het niveau van vorig jaar.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In september hebben de Nederlandse melkveehouders in totaal 1.110 miljoen ton melk geproduceerd met een gemiddeld vetpercentage van 4,33%. In vergelijking met dezelfde maand vorig jaar ligt de productie 0,3% hoger.

De dagproductie bedroeg 37.012 ton, tegenover 36.785 ton in augustus. De melkaanvoer heeft zich in september dan ook voorzichtig herpakt nadat deze in augustus, als gevolg van de hittegolf, maar liefst 1,5% lager uitkwam dan vorig jaar.

Stijging over 2020
Over de eerste 7 maanden van het jaar wist de Nederlandse melkaanvoer boven het productieniveau van vorig jaar te blijven. In de eerste 4 maanden lag de productie zelfs steeds ruim boven het niveau van vorig jaar. In de maanden daarop werd het verschil kleiner omdat de coronacrisis zich liet gelden, maar desondanks bleven de productieniveaus de hoeveelheden van vorig jaar overtreffen.

In augustus was er voor het eerst dit jaar sprake van een ommekeer en noteerde de melkaanvoer onder het niveau van vorig jaar, maar in september heeft de melkproductie zich herstelt en noteert die weer een plus. Gemiddeld gezien ligt de Nederlandse melkproductie over de eerste 9 maanden dit jaar 1,6% hoger dan vorig jaar. Rabobank voorspelde eind september in een zuivelupdate dat de Nederlandse melkaanvoer over heel 2020 in totaal met 1% tot 1,3% zal groeien. Of deze prognose daadwerkelijk uit komt hangt af van de melkproductie in het laatste kwartaal.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden