Shutterstock

Inside Voer

Voermarkt wacht op verscherpen coronaregels

13 Oktober 2020 - Jorine Cosse

De voermarkt bevindt zich opnieuw in rustig vaarwater. Er zijn geen prijswijzigingen doorgevoerd en het aanbod bij de meeste producten blijft tot dusver stabiel. Mogelijk krijgen de nieuwe coronamaatregelen die vanavond (dinsdag) worden gepresenteerd vat op de markt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ondanks dat alle prijzen stabiel blijven is er wel wat veranderd in het aanbod van voeraardappelen. Nu de aardappeloogst goed op gang is komt er mondjes maat wat beschikbaar voor veevoer. Dat is al meer dan er in de afgelopen weken aangeboden kon worden, toen was het aanbod zo goed als nihil. Het doet overigens niets voor de laatst genoteerde prijs. De aardappelen worden voor €40 per ton bij de veehouders op het erf geleverd. Aanscherping van het coronabeleid door het kabinet, kan nog voor verandering in het aanbod zorgen.

Coronamaatregelen
De maatregelen hebben naar verluidt opnieuw grote gevolgen voor de horeca. De exacte invulling is uiteraard nog niet bekend, maar zoals het nu lijkt neigt de overheid naar een tweede intelligente lockdown. Dat betekent dat de horeca op tijd, of zelfs helemaal, dicht moet. Dit heeft gevolgen voor de fritesafzet, wat weer gevolgen heeft voor de aardappeltelers. Als de vrieshuizen nog vol zitten met het overschot aan aardappelen van de vorige lockdown, dan moeten er andere afzetkanalen worden gevonden voor het totale overschot. Vaak komt er dan ook een deel bij het veevoer terecht.

Ook het aanbod van bierbostel staat in verband met de coronamaatregelen. Op het moment is de vraag goed en het aanbod eigenlijk net aan voldoende. De prijs blijft wel staan op gemiddeld €2,60 per procent droge stof (franco boerderij). Wanneer de horeca opnieuw wordt getroffen en tijdig moet sluiten, heeft dit effect op onder andere de consumptie van bier. Dit heeft weer gevolgen voor het aanbod bierbostel, omdat er naar verwachting minder bier gaat worden geproduceerd. Uiteraard moet dit alles nog blijken. Daarbij neemt het aanbod periodiek gezien sowieso af.

Stabiele prijzen
Alle andere producten hebben stabiele prijzen bij een stabiele vraag en aanbod. Ondanks de geruchten dat er minder stro beschikbaar is, is dat voor nu nog niet terug te zien. De prijs blijft staan op €135 per ton. Voor gras en maïs geldt hetzelfde. De prijzen blijven dan ook staan op respectievelijk €65 en €55 per ton. Bij gras geldt wel dat de prijs een inschatting is op basis van de sporadisch aangeboden vrachten. Ook weidehooi blijft staan in vraag en aanbod, met een prijs van €190 per ton.

De graszaadhooien zijn nog amper aan op de markt. Engels raaigras is nog enigszins gevraagd, maar het aanbod is niet geheel toereikend. De prijs komt uit op €130 per ton. Voor rietzwenk, roodzwenk en veldbeemd geldt dat de vraag minimaal is en het aanbod ook. Deze prijzen blijven staan op respectievelijk €130, €140 en €115 per ton.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden