Shutterstock

Inside Voer

Prijscorrecties kloppen aan op de voermarkt

27 Oktober 2020 - Jorine Cosse

Na enkele weken van stabiele noteringen op de voermarkt komen deze week enkele prijscorrecties langs voor onder meer stro en snijmaïs. Bij andere producten rommelt het wat, maar gebeurt er nog niets. Hoe zit het met het aanbod deze week?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Deze week is de stroprijs als eerste aan de beurt met een correctie van €5 per ton in het voordeel van de veehouder. De meeste vrachten worden voor gemiddeld €130 per ton geleverd. Het aanbod blijft overigens matig, maar stelt voor nu niet teleur. Daarbij sluit de vraag er goed bij aan. Door de rust heeft de prijs waarschijnlijk wat terug kunnen komen, al geven de handelaren wel aan niet zeker te zijn van de duur ervan.

Stapje omhoog
Voor snijmaïs geldt opnieuw dat het aanbod matig is nu vrijwel alle nieuwe maïs is geoogst en waar mogelijk verkocht. Alle maïs die nu wordt verhandeld, zijn met name oudere maïskuilen. Daardoor gaat de prijs weer omhoog en wel terug naar het niveau van vóór de maïsoogst op €70 per ton.

In vergelijking met de voorgaande 2 jaar komt het moment van de prijsstijging overeen, al is de maïs wel fors duurder dan vorig jaar. Dit is, zo is de inschatting van de handel, te wijten aan de droogte en het voorheen al beperkte aanbod dat op de markt komt.

Ook de prijs van weidehooi zet een stap omhoog met €10 per ton naar €200 per ton bij de boer geleverd. Het aanbod blijft hier en daar wat stroef, terwijl de vraag er wel is. Daarnaast doen ook de prijzen van Engels raaigras en roodzwenk een stapje van €10 per ton omhoog naar respectievelijk €140 en €150 per ton (franco boerderij). De prijzen zijn al enkele weken onduidelijk gezien het beperkte aanbod en de variërende vraag. Voor veldbeemd en rietzwenk worden nog altijd geen duidelijke prijzen gegeven.

Beperkt aanbod
Voor kuilgras en voeraardappelen geldt nog steeds dat er beperkt aanbod is. De handelaren weten voor kuilgras nog altijd geen duidelijke prijsindicatie te geven, gemiddeld gezien komt die ook deze week weer uit op zo'n €65 per ton. Dit aan de hand van een wenselijk droge stof percentage en bijhorende droge stof prijzen.

De voeraardappelen komen her en der los, maar het aanbod blijft beperkt. De prijs blijft staan op €40 per ton, relatief hoog in vergelijking met de prijs van vorig jaar. Ook de prijs van bierbostel blijft staan op gemiddeld €2,70, al wankelt hij wel wat door de sterke vraag en het beperkte aanbod.

Kijkend naar de grondstofprijzen dan schieten de eiwitrijke producten als soja flink omhoog. Meestal volgt de prijs van eiwit-gerelateerde bijproducten dezelfde tendens.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden