Shutterstock

Inside Voer

Rust keert terug op voermarkt na prijsmutaties

3 November 2020 - Jorine Cosse

De rust keert terug op de ruwvoermarkt. Het blijft bij de prijsmutaties die vorige week zijn doorgevoerd. Waar komt de rust vandaan en blijft dit de komende tijd aanhouden?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Er zijn deze week geen prijswijzigingen doorgevoerd en ook bij de vraag en het aanbod van de producten gebeurt weinig spannends. De handel in graskuilen verloopt nog altijd stroef met veel prijsverschil. Gemiddeld betaalt een veehouder €65 per ton (franco boerderij) voor kuilgras. Dit is over het algemeen eiwitrijk en nat najaarsgras. Goede kuilen lijken onvindbaar en wanneer ze zich aandoen gaan ze rustig voor €70 per ton of meer van de hand. In vergelijking met vorig jaar is het kuilgras dit jaar fors duurder.

Gerommel maar geen wijziging
Het rommelt al een tijdje op de bierbostelmarkt, wat 2 weken geleden tot een prijsverhoging leidde. Voor deze week blijft het bij rommelen, want de prijzen blijven stabiel. Het aanbod is nog altijd beperkt en wordt overstegen door de vraag. Gemiddeld betaalt een veehouder €2,70 per procent droge stof, thuis geleverd. Handelaren geven aan dat een prijswijziging nog altijd op de loer ligt, gezien de prijsverandering op de complementaire grondstoffenmarkt. 2020 staat voor dit jaar in het teken van hoge prijzen door het hele jaar heen.

Ook bij stro klinkt er nog wat rumoer, zoals in de afgelopen weken ook al het geval was. Toch blijft een nieuwe wijziging uit en blijft de prijs staan op €130 per ton bij de veehouder geleverd. Het blijft, zeker voor grote hoeveelheden, zoeken op de stromarkt. Naar verluidt komt er dit jaar ook flink meer stro uit bijvoorbeeld Denemarken. Het aanbod in Frankrijk lijkt, zoals verwacht, flink beperkt door de tegenvallende oogst.

Bij voeraardappelen is het goed zoeken naar een vracht. Er is wel sprake van mogelijke nieuwe vrachten, maar die hebben zich nog niet gemeld. De prijs is hierdoor nog altijd stabiel op €40 per ton voor goede, schone aardappelen.

Hoge prijzen
Eigenlijk geldt voor bijna alle producten dat het goed zoeken is naar kwaliteitsvrachten. Hierdoor blijven veel prijzen hoog, zo ook die van maïs en weidehooi. De nieuwe maïs is zo goed als op en deze gaat voor €55 per ton van de hand. Oudere maïskuilen gaan weg voor €70 per ton. Weidehooi blijft aardig aan de prijs met €200 per ton. Het aanbod is wisselend, net als de vraag.

Benieuwd naar alle prijzen en hun ontwikkeling? Klik hier.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden