Shutterstock

Business Zuivel

Melkpoeders lopen averij op tijdens GDT-veiling

4 November 2020 - Wouter Baan

De Global Dairy Trade die gisteren (dinsdag 3 november) plaatsvond, pakt negatief uit voor de melkpoeders. Zowel volle- als magere melkpoeder laten een aanzienlijke min zien. Boter is de positieve uitzondering op...

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Met een verlies van 4,4% zakte de notering van magere melkpoeder terug tot $2,722 per ton. Het was de vierde daling op rij wat het mindere sentiment op de mondiale poedermarkt onderstreept. Ook in Europa staat magere melkpoeder sinds enkele weken onder druk, omdat de vraag sterk is teruggevallen.

Volle melkpoeder bepalend 
Volle melkpoeder hield de schade beperkter met een verlies van 2% tot $2.985 per ton. Desalniettemin een tegenvaller voor melkveehouders in Nieuw-Zeeland, gezien volle melkpoeder bepalend is voor de hoogte van de uitbetalingsprijzen. Kortgeleden werd de Fonterra-prognose voor het lopende seizoen nog verhoogd, vanwege positieve prijsontwikkelingen in de afgelopen maanden.

Boterprijs wel hoger
Het algehele sentiment op de toonaangevende zuivelveiling was voor het eerst sinds 3 veilingen negatief. De gemiddelde prijs daalde met 2% tot $3.096 per ton. De oplaaiende tweede coronagolf en de overheidsmaatregelen in veel landen die hiermee gepaard gaan, lijken een logische verklaring hiervoor.

De GDT-boterprijs steeg daarentegen wel, met 3,9% tot $3.822 per ton. Voor Europese exporteurs, die een prijsnadeel hebben op de wereldmarkt, is dat een gunstige ontwikkeling. De prijs van cheddar bewoog met een nihil verlies van 0,8% tot $3.786 vrij steady. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden