Shutterstock

Inside Voer

Voermarkt in het teken van krap aanbod ruwvoer

10 November 2020 - Jorine Cosse

Ook afgelopen week was er relatief veel rust op de voermarkt. De prijzen van stro en veldbeemd doen een stapje omhoog om een reëler beeld te schetsen, de overige prijzen blijven stabiel. Hoe zit het met vraag een aanbod?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs van stro speelde de afgelopen weken regelmatig de hoofdrol vanwege rumoer over de oogst en het aanbod. Tot op heden lijkt het aanbod stabiel, al komt dat ook deels door de matige vraag. De DCA indicatieprijs van €130 per ton is niet meer representatief, daarom gaat deze een tikje omhoog naar €135 per ton op het erf geleverd.

Naast de stroprijs doet ook de prijs van veldbeemd een stap omhoog om representatief te zijn voor de markt. Deze komt uit op €125 per ton (franco boerderij). Het aanbod is magertjes, net als de vraag. In de voorgaande weken lieten handelaren weten dat het lastig was een vaste prijs te noemen, deze lijkt inmiddels steeds duidelijker op €125 vast te staan. De andere graszaadhooisoorten en weidehooi blijven qua prijs gelijk aan voorgaande week.

Krap aanbod
Net als voorgaande weken blijven kuilgras, snijmaïs, bierbostel en voeraardappelen met krap aanbod kampen. Kuilgras is al lange tijd moeilijk te verkrijgen en ook het verbinden van een prijs aan het product blijft lastig. Voor graskuilen met de gewenste waardes wordt al gauw €65 per ton gevraagd, op het erf geleverd. Dat is fors aan de prijs in vergelijking met voorgaande jaren.

De graskuilen van afgelopen zomer bevatten niet allemaal het gewenste eiwitgehalte, hier komt bierbostel om de hoek kijken. Het aanbod wordt enerzijds door corona geveld aangezien de horeca dicht is. De vraag is overigens wel goed, omdat veehouders de eiwittekorten met bierbostel willen compenseren. Om die redenen blijft het product duur met gemiddeld €2,70 per procent droge stof.

Bij snijmaïs en voeraardappelen vindt eenzelfde soort domino-effect plaats. De laatste maïspercelen zijn gehakseld en het aanbod maïskuilen is beperkt. De prijs houdt hierdoor hoog aan op €70 per ton. Sommige veehouders kiezen er daarom voor om voeraardappelen te voeren, maar ook hier is het aanbod beperkt, wat de prijs hoog houdt op €40 per ton. Door de aardappeloogst van de afgelopen weken komt er naar alle waarschijnlijkheid steeds meer aanbod los, maar dit is met name als er geen andere afzetopties meer zijn voor aardappeltelers.

Alle prijzen in dit bericht zijn per ton en franco boerderij, afgezien bierbostel. Deze prijs gaat per procent droge stof. Klik hier voor alle actuele prijzen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden