Shutterstock

Inside Melk

Melkaanvoer Oceanië over september in groene cijfers

12 November 2020 - Chanti Oussoren

De melkaanvoer in de 2 voornaamste melkproducerende landen van Oceanië, Nieuw-Zeeland en Australië, overstijgt in de maand september het niveau van vorig jaar. De procentuele groei neemt af in vergelijking met voorgaande maanden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Over de maand september werd in Nieuw-Zeeland in totaal 2.708 miljoen kilo melk geproduceerd. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar ligt de melkproductie daarmee 1,7% hoger en zelfs zo'n 3% boven het 5-jarig gemiddelde. De melkproductie komt ook fors boven de aanvoer van de voorgaande maand uit, maar dit heeft te maken met de seizoensmatige trend. De procentuele groei over de afgelopen maanden neemt af, in augustus lag de melkaanvoer namelijk nog 5% boven het niveau van vorig jaar.

Australië
Ook in Australië wordt meer melk geproduceerd dan vorig jaar, maar neemt de groei in melkproductie op jaarbasis af. In totaal is er circa 859 duizend kilo melk geproduceerd en hiermee komt het productieniveau 0,2% boven vorig jaar uit. In vergelijking met voorgaande maanden is dit een dipje. Vergeleken met het 5-jarig gemiddelde ligt de productie dit jaar 1,7% lager.

Het gemiddelde vetgehalte komt uit op 4,02%, vorig jaar was dat nog 3,86%. Het eiwitgehalte ligt met 3,43% op een vergelijkbaar niveau met vorig jaar.

In de staat Victoria, waar de meeste melk wordt geproduceerd, is de melkaanvoer geslonken in vergelijking met vorig jaar. Met een productie van circa 570 duizend kilo melk is het aandeel in de totale Australische melkproductie gedaald van 66,8% tot 66,4%. Ook in New South Wales, Queensland en West-Australië wist de aanvoer niet de cijfers van 2019 te evenaren. In Zuid-Australië en in Tasmanië werd wel een groei gerealiseerd, de melkproductie nam daar respectievelijk met 4,3% en 6,6% toe.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden