Shutterstock

Inside Melk

Nederlandse melkaanvoer over de zomerdip heen

16 November 2020 - Jorine Cosse

De Nederlandse melkaanvoer volgt voor de tweede maand op rij dezelfde lijn als de cijfers van vorig jaar. De klap die de hittegolf in de zomermaanden uitdeelde is verleden tijd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In oktober 2020 werd ruim 1,13 miljoen ton melk aangevoerd, daarmee is de aanvoer ten opzichte van oktober 2019 nagenoeg gelijk met een krap verschil van slechts 700 ton melk. Na afronding is het verschil in vetpercentage nihil met 4,49%. Datzelfde geldt voor de gemiddelde dagproductie, die lag in oktober dit jaar met 36.461 ton slechts 20 ton lager dan in 2019.

Herstel in tweede golf?
Het is afwachten wat de melkaanvoer de komende maanden gaat doen, gezien de tweede coronagolf zich eind oktober en begin november liet gelden. In voorgaande maanden was te zien dat de intelligente lockdown wel degelijk invloed uitoefende op de melkaanvoer. De kans is groot dat de nieuwe restricties voor aankomende maand opnieuw eenzelfde beeld creëren, aangezien de restaurants de deuren opnieuw hebben moeten sluiten.

In de zuivelsector worden de gevolgen al gevoeld, vooral bij de vraag naar boter en kaas. De vraag naar vloeibare zuivel neemt daarentegen toe. Dit komt waarschijnlijk door de toegenomen vraag uit de retail, waar boter en kaas meer afhankelijk zijn van de foodsector. Een andere bijkomstigheid is dat vloeibare zuivel nog altijd beperkt beschikbaar is als gevolg van de dip van afgelopen zomer. Nu de aanvoer geen sterk herstel laat zien, is het de vraag of dit dan ook uitwerking blijft hebben in de komende maanden.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden