Shutterstock

Business Zuivel

GDT: melkpoeder omhoog, trendbreuk voor cheddar

18 November 2020 - Wouter Baan

Na 4 veilingen op rij met overwegend rode noteringen, geeft de Global Dairy Trade deze week een beter beeld af. De opleving van de melkpoederprijzen kan als positief worden gezien, al heeft cheddar het lastig.

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gemiddelde prijs is met 1,8% gestegen tot $3,157 per ton wat vooral te danken is aan de hogere noteringen voor melkpoeder. Zo pluste magere melkpoeder met 2,5% naar $2.799 per ton, terwijl de volle variant krap 2% steeg en daarmee de grens van $3.000 per ton passeerde. Nieuw-Zeeland profiteert al langer van goede afzetmogelijkheden in Azië, met name voor volle melkpoeder in China. Ook de Verenigde Staten profiteren van de hamsterende Aziatische landen tijdens de coronacrisis.

Cheddar omlaag
De prijs voor cheddar kwam beduidend minder positief uit de bus. De notering daalde met 3,5% tot $3,641 per ton. De daling kan gezien worden als trendbreuk. Sinds september zette cheddar aanzienlijke stappen naar boven. Deze daling staat overigens niet op zichzelf, ook in Europa en de Verenigde Staten staan de kaas- en cheddarprijzen onder druk.

Een belangrijke oorzaak hiervan is vraaguitval door de lockdowns. Dit is ook terug te zien aan het aantal verhandelde volumes (35.3000 ton), wat 7% onder het niveau van vorig jaar lag. De GDT mag dan licht gestegen zijn, de verwachting is niet dat de uitslag een ommekeer teweegbrengt in Europa waar de zuivelmarkt al een paar weken zwak aanvoelt.

Melkprijs onveranderd
De Nieuw-Zeelandse bank ASB handhaaft op basis GDT-veiling van deze week de melkprijsprognose voor het lopende seizoen op $6,75 per milk solids (circa 11,5 liter melk). Dit is nagenoeg dezelfde koers die zuivelcoöperatie Fonterra voorziet.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden