Milcobel

Inside Melk

Melkprijs Milcobel noteert nog steeds onder 30 euro

19 November 2020 - Wouter Baan

Daar waar veel verwerkers in Europa de melkprijzen de afgelopen maanden hebben verhoogd, is dit nog altijd niet het geval bij het Belgische Milcobel.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De zuivelcoöperatie met circa 700 leden handhaaft over oktober een melkprijs van €29,42 per 100 kilo, een prijsniveau dat sinds april niet meer is gewijzigd. De onderliggende vet- en eiwitprijzen noteren beide €3,55 per kilo.

Na de enorme prijsval dit voorjaar op de zuivelmarkt volgde in het derde kwartaal een herstel. Veel zuivelfabrieken in Nederland verhoogden daarop de melkprijs. De gemiddelde kale melkprijs in Nederland steeg tussen juni en november met €2 tot €33,95 per 100 kilo. Ook in omliggende landen als Ierland en Duitsland stegen de uitbetalingsprijzen.

Reorganisatie
Het Belgische Milcobel ziet daar vooralsnog geen ruimte toe. Het bedrijf streeft naar een hogere melkprijs en voert zodoende een reorganisatie door. Dit voorjaar werd in de persoon van Nils van Dam een nieuwe CEO aangesteld en kort geleden werd ook de komst van een nieuwe CFO aangekondigd. De insteek van de reorganisatie is kostensanering wat vervolgens in een hogere melkprijs moet resulteren. Als gevolg hiervan werd een verliesgevende verwerkingslocatie in Schoten gesloten.

Stappen te zetten
Dat deze stappen niet direct in een hogere melkprijs resulteren, is op zich logisch. Een dergelijk ingrijpend reorganisatieproces kost tijd en daarbij komt de coronacrisis onhandig uit. Desalniettemin wordt het geduld van de leveranciers van Milcobel met een uitbetalingsprijs onder €30 wel behoorlijk op de proef gesteld.

In de melkprijsvergelijking van LTO was Milcobel in september de enige verwerker onder die grens. Kijkend naar de grondstofwaarde van melk, op basis van magere melkpoeder en boter, dan bedraagt die intussen circa €32. Wat dat aangaat zijn er voor Milcobel in de komende maanden nog stappen te zetten.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden