Shutterstock

Inside Melk

Franse en Italiaanse melkaanvoer herstelt zich

19 November 2020 - Chanti Oussoren

De melkaanvoer in Frankrijk en Italië zag in augustus een dip, maar over de maand september weten beide landen de melkproductie weer op te schalen. Ondertussen wordt in Frankrijk een zuivelgigant beschuldigd van milieuvervuiling.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Franse en de Italiaanse melkaanvoer zakten in de maand augustus behoorlijk terug. De Franse melkaanvoer was forser dan de Italiaanse, maar beide noteerden onder het productieniveau van vorig jaar. Over de maand september heeft de melkproductie van beide landen zich hersteld en wordt er weer meer melk geproduceerd dan vorig jaar.

Italië
Italiaanse melkveehouders hebben in totaal bijna 932 duizend kilo melk geproduceerd. De melkaanvoer ligt in vergelijking met september 2019 circa 3% hoger. Ook komt de melkproductie flink boven het 5-jarig gemiddelde uit, namelijk 3,8%.

Het productieniveau blijft vergeleken met voorgaande maand op een stabiel niveau. Een enigszins opvallende ontwikkeling, aangezien de coronacrisis eerder dit jaar al duidelijk van invloed was op de melkproductie en er normaal gesproken een afname te zien is in de productieniveaus tussen augustus en september.

Frankrijk
In Frankrijk werd in de maand september in totaal 1.882 miljoen kilo melk geproduceerd. Hiermee ligt het niveau 1,2% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar en circa 1,6% boven het 5-jarig gemiddelde. De melkproductie blijft wel onder het niveau van de voorgaande maand, maar dit is een gevolg van de seizoensmatige trend.

Lactalis beschuldigd van milieuvervuiling
In Frankrijk ligt zuivelverwerker Lactalis onder vuur. De zuivelgigant is beschuldigd van het vervuilen van Franse rivieren in het afgelopen decennium. Onderzoek zou aantonen dat het bedrijf op diverse locaties de milieuregels heeft overtreden.

De Franse mediaorganisatie Disclose heeft de situatie onderzocht en kwam tot de ontdekking dat maar liefst 38 fabrieken zich niet aan de milieuregels zouden hebben gehouden. Het blijkt zelfs dat op een aantal locaties waarschuwingen van de regering zijn gegenereerd, zo wordt door Disclose beweerd.

In een reactie zegt Lactalis dat de regelgeving eenmalige overtredingen toelaat. Het bedrijf erkent wel de overtredingen en zegt een investeringsplan te hebben opgesteld zodat dit niet opnieuw zal gebeuren. Naar verluidt is er al circa €60 miljoen geïnvesteerd in het verbeteren van afvalwaterzuiveringsinstallaties.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden