Shutterstock

Inside Melk

Brusselse boterberg slinkt, hoe reageert de markt?

19 November 2020 - Wouter Baan

Het gaat te ver om te stellen dat de zuivelmarkt tussen hoop en vrees leeft, maar de stemming heeft wel iets daarvan weg. Wanneer we de aanknopingspunten en negatieve aspecten tegen elkaar wegstrepen, dan blijft er een mat gevoel over. De slinkende interventievoorraden zijn opbeurend, maar het coronavirus is spelbreker.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Laten we bij de lichtpuntjes beginnen. Het coronavaccin leidt onder producenten en handelaren tot enige optimisme, zonder dat hier op wordt voorgesorteerd zoals dat bijvoorbeeld op de aandelenbeurzen gebeurd. Ook positief zijn de lagere voorraden in de particuliere opslag. De botervoorraden in interventie zijn ondertussen gedaald tot onder 25.000 ton. Dit terwijl er van de zomer nog het dubbele in voorraad lag. Vooral in oktober zijn door Duitse, Ierse en Nederlandse partijen grote volumes verkocht, zo blijkt uit de jongste cijfers.

Iets lucht voor boter
Het gevolg hiervan is dat de Europese botermarkt iets lucht krijgt. De DCA-notering voor vers product stijgt deze week voor de tweede week op rij met €25 tot €3.335 per ton. Het zijn bescheiden plussen die aangeven dat de neerwaartse druk is verdwenen. Tegelijkertijd moet er worden gewaakt voor teveel optimisme, gezien de overgebleven voorraden op zichzelf nog vrij groot zijn. En daarbij ligt er in Europa ook grote volumes opgeslagen die niet door de Europese Commissie gesubsidieerd worden en dus niet geregistreerd staan.

Hoe de botermarkt richting het eind 2020 gaat bewegen, zal sterk afhangen van de retailvraag. En dat hangt weer samen met de nog onbekende overheidsmaatregelen in diverse landen rondom kerst en nieuwjaar. Room, als vloeibare grondstof voor boter, beweegt iets boven €4.000 per ton. Voor boterproducenten is dit tamelijk hoog, maar beperkte beschikbaarheid en een prima retailvraag resulteren in dergelijke prijzen. Koopjesjagers voor room moeten geduld hebben net als voor spotmelk, waarvan de prijzen vrij stabiel bewegen rond €36 per 100 kilo. 

Poeder omhoog, concentraat omlaag
Wanneer we op het melkeiwit inzoomen, zien we de concentraatprijzen wegzakken terwijl magere melkpoeder juist iets oploopt. De concentraatprijzen waren ten opzichte van poeder vrij hoog en dat resulteert in een correctie. Dat de poederrijzen iets aantrekken, is te danken aan tenders die de Algerijnse koopinteresse middels inkooporganisatie Onil deze week uitschreef.

De DCA-notering voor magere melkpoeder stijgt deze week met €30 tot €2.165 per ton. Daarmee is het eindproduct weer duurder dan de vloeibare grondstof in de vorm van concentraat, waarvan de notering met €110 terugzakt tot €2.035 per ton. Positief is dat de voorraden in particuliere opslag zijn teruggezakt tot 12.000 ton, al waren de toch al lage stocks geen sta in de weg voor hogere prijzen. 

Zwakke kaasmarkt
Kaas voelt nog altijd zwak aan, hoewel de voorraden niet per se ruim zijn. De boosdoener is een gebrek aan vraag vanuit de foodservice door de lockdowns. De handel beperkt zich veelal tot de korte termijn met prijzen voor Gouda en Edam kort onder €2.800 per ton. 

Klik hier voor toelichting op de DCA-noteringen (vloeibaar) 
Klik hier voor toelichting op de DCA-noteringen (kaas) 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden