ricochet64 / Shutterstock.com

Nieuws Melk

De 4 redenen van Arla's pessimisme over de markt

23 November 2020 - Wouter Baan

Hoewel de melkprijs voor december stabiel blijft, is de Scandinavische zuivelcoöperatie Arla allerminst positief over de situatie over de zuivelmarkt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Arla houdt de melkprijs voor december voor de tweede maand op rij ongewijzigd. Bij een jaarleverantie van 1 miljoen kilo (bij 4,42% vet en 3,57% eiwit) resulteert dat voor de leveranciers in Nederland in een melkprijs van €32,31 per 100 kilo. Door een valutacorrectie pakt de uitbetalingsprijs een fractie lager uit dan vorige maand. 

Inclusief premies voor onder meer weidegang, kwaliteit en vlog kan de uitbetalingsprijs oplopen tot €35,98 per 100 kilo. In de melkprijsvergelijker van Boerenbusiness behoorde Arla in de afgelopen maanden daarmee tot de onderste regionen.

Groeiende melkaanvoer in coronatijd
In een toelichting op de melkprijs stipt het coöperatieve zuivelconcern uit Scandinavië een aantal punten van zorg aan. Dit zijn onder meer de groeiende productiecijfers in veel landen. Wereldwijd groeit de melkaanvoer met circa 1%. Normaal gesproken is dat een behapbare toename, maar door de coronacrisis is deze groei niet wenselijk voor de markt. De tweede coronagolf pakt volgens Arla negatief uit voor de zuivelafzet. Met name de kaasafzet heeft te lijden onder de lockdowns in veel Europese landen.

Concurrentie VS
Bij de export van melkpoeder naar verre bestemmingen heeft Arla te maken met de goedkopere concurrentie vanuit de VS. De impact hiervan is bijna het hele jaar al terug te zien aan de torenhoge Amerikaanse exportcijfers. Verder heeft Arla, naar eigen zeggen voor het eerst te maken met concurrentie van India. Een opmerkelijke ontwikkeling, want hoewel India by far de grootste zuivelproducent ter wereld is, is hun invloed op de exportmarkten doorgaans bescheiden. 

Brexit 
Ook benoemt Arla de invloed van de brexit die vanaf februari 2021 een feit is. Dat hier zorgen over zijn is niet geheel onlogisch, gezien Arla een van de grote verwerkers in het Verenigd Koninkrijk is. De naderende brexit zorgt voor de zuivelcoöperatie vooral voor onzekerheid, iets wat ook veel Nederlandse partijen beamen. Uit een onderzoek blijkt dat 1 op 3 bedrijven in ons land nog niet voorbereid zijn op de Britse uittreding uit de Europese Unie.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden