Shutterstock

Business Zuivel

Droogte verleden tijd voor zuivelsector 'Down Under'

27 November 2020 - Wouter Baan

Door de aanhoudende droogte verdampte de afgelopen jaren een substantieel deel van de Australische melkplas. Dankzij een nat voorjaar zijn de condities nu vele malen beter en dat is terug te zien in de melkaanvoer. De verwachting is bovendien dat de groei ook volgend jaar doorzet, in plaats van droogte zijn er nu zorgen over wateroverlast.  

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het voorjaar (september tot en met november) verliep, in tegenstelling tot eerdere jaren, fantastisch voor melkveehouders en akkerbouwers. Dankzij regenval konden de gewassen goed groeien en zodoende konden melkveehouders weer voorraden aanleggen die in de afgelopen behoorlijk waren ingeklonken. Met name melkveestaten als Vicotoria en New South Wales, gezamenlijk goed voor 80% van de productie, kregen de volle laag. Een welkome traktatie na jaren van droogte.

Door regenval zijn de waterbassins weer goed gevuld. De hoge graanprijzen van de afgelopen jaren zijn teruggezakt naar acceptabele niveaus en daarmee ook de voerprijzen. Ook de beschikbaarheid van ruwvoer is toegenomen, waardoor de hooiprijs sinds mei onder het 5-jarig gemiddelde ligt. Vorig jaar werden vanwege de tekorten nog (melk)koeien geruimd.

Kletsnatte zomer voorspelt
De regenval maakt dat de melkproductie zich herstelt, sinds begin dit jaar is de opwaartse lijn weer ingezet. De verwachting is dat de Australische melkproductie dit jaar uitkomt op 9,2 miljoen ton. De verwachting is dat de melkaanvoer in 2021 doorgroeit naar 9,4 miljoen ton, wanneer weerextremen uitblijven. Daarmee komt de melkaanvoer op een normaal niveau. Hoewel het voorjaar hoopgevend was, moet Down Under de zomerperiode nog komen. De vraag is natuurlijk wat de zomermaanden brengen.

Vorig jaar kerst werd Australië nog geteisterd door hevige bosbranden. Met de afgelopen jaren nog vers in het geheugen, ligt een nieuwe droogteperiode voor de hand. Toch is mogelijk het tegenovergestelde waar. De vooruitzichten op lange termijn van het Australische Bureau of Meteorology gaan uit van een kletsnatte zomer. In staten als New South Wales, Victoria en Queensland wordt zelfs rekening gehouden met grote overstromingen. De voorspelde ommekeer in weer heeft te maken met tropische cyclonen als gevolg van La Niña.

Kaasproductie stijgt
Melkveehouders in het land krijgen waarschijnlijk een glimlach op hun gezicht bij deze berichten. De droogte ruïneerde immers hun bedrijfsvoering, al is wateroverlast ook niet wenselijk. De extra melkproductie, die de betere weersomstandigheden met zich meebrengt, zet druk op de zuivelprijzen. Temeer nu de coronacrisis de binnenlandse afzet raakt.

Een krappe 40% van de melkproductie gaat de kaasbak in en dit percentage is groeiende. Het is een trend die al langer aan de gang is en door de coronacrisis wordt versterkt. In 2019 komt de productie naar verluidt uit op 385.000 ton en deze groeit in 2021 door tot 395.000 ton, het hoogste volume sinds 2002. Omdat de Australische kaasconsumptie min of meer stabiel beweegt, zal het land meer exporteren. Dit jaar exporteerde Australië zo'n 160.000 ton, voornamelijk cheddar. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden