Shutterstock

Business Zuivel

Opkikker Global Dairy Trade jaagt optimisme aan

2 December 2020 - Wouter Baan

De Global Dairy Trade liet dinsdag 1 december de grootste stijging zien sinds de coronacrisis. De opleving is te danken aan Chinese koopinteresse die maar blijft aanhouden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Overall steeg de prijs met 4,3% tot $3,261 per ton. Volle melkpoeder sprong er bovenuit met een prijsstijging van 5% tot $3,182 per ton, het hoogste niveau sinds juli. Magere melkpoeder steeg met 3,6% tot $2,889 per ton. Ook boter trok de positieve aandacht door voor de vijfde veiling op rij te pussen, dit keer met 3,8% tot $3,986. Vooralsnog leidt dit niet tot een reactie in Europa of de VS.

Na een paar mindere veilingen zit ook cheddar weer in de lift, de notering steeg met 2,4% tot $3,734. In tegenstelling tot de prijzen ging het verhandelde volume met ruim 3.000 ton omlaag tot 32.000 ton. De opleving van de GDT is een welkome opsteker voor de zuivelmarkt die het lastig heeft door de vraaguitval die de tweede coronagolf met zich meebrengt. De hogere prijzen zijn vooral te danken aan China die grote volumes blijft kopen om daarmee de voedselzekerheid veilig te stellen. 

Hogere melkprijs Fonterra?
Door de opleving van de GDT wordt in Nieuw-Zeeland gesproken over hogere melkprijzen. Analisten vragen zich af of Fonterra van plan is om de melkprijsprognose voor het lopende seizoen gaat verhogen. De prognose staat nu op $6,80 per kilo milk solid (11,5 liter). Begin december wordt de prognose opnieuw vastgesteld. Het optimisme is gestoeld op de prijsopleving van met name volle melkpoeder, het belangrijkste fabricaat onder de melkprijs van Fonterra.

Tegelijkertijd is een hogere prognose geen zekerheid. Fonterra heeft al diverse malen aangegeven last te hebben van de coronacrisis en daarbij zit de zuivelcoöperatie ruim in de melk. Door gunstige groeiomstandigheden lag de aanvoer in de afgelopen maanden aanzienlijk boven het niveau van vorig jaar.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox