Shutterstock

Inside Voer

Naderende feestdagen houden voermarkt rustig

8 December 2020 - Jorine Cosse

De voermarkt houdt zich rustig richting de feestdagen. De huidige prijsniveaus blijven, op een kleine correctie na, staan en ook vraag en aanbod blijven vrijwel overal stabiel.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Periodiek gezien is de rust op de voermarkt geen bijzondere gebeurtenis. Rond de feestdagen is het relatief rustig, zo beamen handelaren. Het ligt dan ook in de lijn der verwachting dat er in de aankomende weken weinig gaat veranderen.

Bierbostel noteert nog altijd op hetzelfde hoge niveau van €2,90 per procent droge stof. De wachttijden zijn over het algemeen lang omdat er in verhouding weinig product beschikbaar is ten opzichte van de relatief hoge vraag op dit moment. De voeraardappelen zitten in een soort gelijke situatie. Er is weinig beschikbaar, al is de vraag aan deze kant niet zo groot als bij de bierbostel. Gemiddeld betaalt de veehouder €40 per ton voor een partij kwaliteitsvolle, schone aardappelen.

Moeizame markt
De markt voor kuilgras en snijmaïs blijft zich wat moeizaam bewegen. Beide producten zijn niet in overvloed beschikbaar. Goede graskuilen zijn er naar verwachting wel, maar doen nog geen intrede op de markt. En de prijs per ton is amper te hanteren zo vertellen voerhandelaren. Per procent droge stof rekenen ze rond de €1,70. Omdat dit een terugkerend beeld is in de markt wordt de prijs van kuilgras in de DCA noteringen teruggeschroefd naar €60 per ton.

Ook het aanbod snijmaïs blijft beperkt, weliswaar minder dan bij kuilgras. De vraag blijft stabiel, waardoor de prijs blijft staan op gemiddeld €70 per ton. Er is wel veel verschil in de kuilen dien aangeboden worden waardoor de prijs nog wel eens wil schommelen. Kuilen die zeer geschikt zijn voor melkvee gaan soms zelfs over de €70.

Hooisoorten en stro
Zowel weidehooi als de graszaadhooien blijven een stabiele prijs hanteren. Weidehooi is op zich relatief voldoende beschikbaar, maar doordat vraag een aanbod goed in balans zijn blijft de prijs hangen op €200 per ton, bij de veehouder op het erf geleverd. Ook de graszaadhooien blijven stabiel. De prijzen zijn overigens grotendeels gebaseerd op kleine vrachten, aangezien het aanbod beperkt is, net als de vraag. Veldbeemd en roodzwenk noteren €150 per ton en veldbeemd en rietzwenk blijven hangen op €140 per ton.

Op de stromarkt is tot op heden weinig stress meer te bekennen. Er is voldoende aanbod in verhouding met de vraag, de meeste voerhandelaren verwachten dat dit ook nog wel enige tijd zo blijft. Gemiddeld wordt er een stabiele prijs van €135 per ton gehanteerd voor zowel tarwe- als gerstestro.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden