Vreugdenhil Dairy Food

Inside Melk

Geen ruimte voor hogere melkprijs bij Vreugdenhil

10 December 2020 - Wouter Baan

Vreugdenhil Dairy Foods laat de melkprijs voor november gelijk aan die van oktober. In tegenstelling tot andere verwerkers volgt de melkpoederproducent niet de stijgende trend in het vierde kwartaal. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De kale melkprijs bij Vreugdenhil (wel inclusief wintertoeslag) noteert over oktober €35,88 per 100 kilo. Dit is berekend bij 4,42% vet, 3,57% eiwit en een jaarleverantie van 1 miljoen kilo. De onderliggende vet- en eiwitprijzen noteren sinds mei stabiel op €2,90 en €5,70 per kilo. Tussen december 2019 en november 2020 bedroeg de Vreugdenhil-melkprijs gemiddeld €34,87.

Op basis van de kale uitbetalingsprijs over november staat de verwerker aan kop in de melkprijsvergelijker, maar door de wintertoeslag is de uitslag wel wat vertroebeld. Inclusief bonussen en premies voor kwaliteit en weidegang kan de uitbetalingsprijs over de afgelopen maand oplopen tot €37,98 per 100 kilo. Daarmee moet de poederproducent A-ware, Cono en FrieslandCampina in de melkprijsvergelijker laten voorgaan.

Stabiele poedermarkt
Daar waar andere verwerkers dit najaar hun vet- en eiwitprijzen verhoogden, deed Vreugdenhil dat niet. Vreugdenhil leunt sterk op de melkpoedermarkten en die bewegen al tijden vrij stabiel. Tussen week 33 (medio augustus) en 48 noteerde de DCA-notering voor magere melkpoeder overwegend tussen €2.600 en €2.700 per ton. Vorige week brak de notering aan de bovenkant van die range uit. Ondanks de coronacrisis is het sentiment voor melkeiwit voor 2021 niet slecht, mede door de lage voorraden in de EU en de VS.

Daarbij is de olieprijs opgeklommen tot zo'n €45. Het Opec-kartel heeft bovendien overeengekomen om de productie in januari minder hard op te schroeven dan eerder was afgesproken. Mogelijk kan ook dit in 2021 een positieve draai geven aan de melkpoederprijzen, omdat die in het verleden vaak correleerden met olie. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden