Shutterstock

Business Zuivel

Amerikaanse zuivelexport breekt opnieuw record

11 December 2020 - Wouter Baan

Het hele jaar al vertoont de Amerikaanse zuivelsector uitstekende exportcijfers. Met name wei- en magere melkpoeder doen het goed, voornamelijk dankzij Aziatische koopinteresse. Wat zijn de marktverwachtingen voor de komende periode?

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In oktober exporteerde de VS voor de derde keer dit jaar meer dan 200.000 ton aan zuivelproducten wat op zichzelf een groot volume is. Nooit eerder werd in oktober zoveel verscheept. De afzet van weipoeder bedroeg zo'n 55.000 ton, maar liefst 64% meer dan dezelfde maand in 2019. Bijna de helft daarvan wordt in China afgezet.

Het land gebruikt weipoeder voornamelijk als ingrediënt in varkensrantsoenen. Het aantal varkens neemt, na de kaalslag door Afrikaanse varkenspest, weer hard toe. De verwachting is dat de groei de komende jaren doorzet, waarmee er gunstige vooruitzichten opdoemen voor de Amerikaanse export van weipoeder.

Prijs weipoeder omhoog
Over de eerste 10 maanden van dit jaar lag de export van weipoeder op 455.000 ton, bijna een kwart meer dan in die periode vorig jaar. Door de goed lopende export zitten de prijzen in de lift. Sinds de zomer steeg de Amerikaanse weipoederprijs al met ruim $200 tot een bedrag van $909 per ton. De verwachting is dat de opwaartse trend in het vierde kwartaal en ook begin 2021 doorzet. Ook in Nederland en Europa zien we sinds een paar weken hogere weipoederprijzen, ook mede dankzij goede afzet in Azië.

De afzet van magere melkpoeder pluste in oktober met 8,6% tot 76.700 ton. Ook hier is China de drijvende kracht achter de groeicijfers. De coronacrisis heeft de urgentie van voedselzekerheid klaarblijkelijk duidelijk gemaakt, want volgens marktpartijen is China het hele jaar al bezig met het aanleggen van voorraden, waaronder ook tarwe en sojabonen. Ook andere landen in de belangrijke afzetregio Zuidoost-Azië, zoals de Filipijnen, importeren hogere volumes. In de eerste 10 maanden van dit jaar exporteerde de VS 691.000 ton magere melkpoeder, een plus van 22,5% tegenover vorig jaar. De zwakkere Amerikaanse dollar levert uiteraard een bijdrage aan deze toename.

Kaasexport blijft wat achter
In tegenstelling tot poederproducten loopt de export van kaas moeizamer. In oktober daalde de afzet met 12,8% tot 24.000 ton wat waarschijnlijk een gevolg is van de hoge kaasprijzen in de VS. Tot nu toe liggen de exportvolumes over 2020 in lijn met vorig jaar. De Europese kaasexport laat juist stevige groeicijfers zien op de wereldmarkt.

De verwachting is dat de Amerikaanse zuivelexport dit jaar een volumerecord vestigt, wat door de coronacrisis een knappe prestatie zou zijn. In totaal werd over de periode januari tot en met oktober 1,7 miljoen ton aan zuivelproducten afgezet, 15% meer dan vorig jaar. De onderliggende exportwaarde steeg met 12% tot $5,5 miljard.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox